Horeca-ondernemers Erik Schotanus (35) en Micha Aandeweg (34) beginnen ruim vijf jaar na de succesvolle opening van hun eerste zaak Dodici aan hun tweede avontuur. Op zaterdag 21 maart om 10.00 uur blazen zij nieuw leven in Fortuyn aan de Grote Markt. Het restaurant met het mooiste terras van Haarlem.
Erik: “Zelf heb ik 10 jaar lang bij Fortuyn gewerkt. In die tijd heb ik het horecavak geleerd en wist ik dat ik ooit eigenaar wilde worden van deze magische plek. Ik ben dankbaar dat ik ruim vijf jaar na de opening van Dodici samen met Micha deze stap kan zetten. Er gaat absoluut een langgekoesterde wens in vervulling.”
Micha: “Superblij en enthousiast was ik toen we werden gevraagd om Fortuyn nieuw leven in te blazen. Eén van de leukste stekjes van Haarlem met een geweldig terras. Daar kwam ik al achter in de tijd dat ik nog bij Erik een sateetje aan de bar deed en zo Fortuyn leerde kennen. We hebben enorm hard gewerkt en we zijn dan ook echt dankbaar dat deze jongensdroom in vervulling kan gaan.”
Fortuyn in ere hersteld
Behalve de naam is in niets het oude Fortuyn nog te herkennen. Fortuyn is volledig verbouwd. De uitstraling is stoer en industrieel met behoud van alle authentieke details van het pand. “Tijdens de verbouwing kwam een fortuin aan schatten tevoorschijn, een muur uit de 13e eeuw, glas en lood uit de 17e eeuw en achter een radiator van meer dan 100 jaar oud zat prachtig bewerkt hout verscholen. Ook laten we in Fortuyn het ’tuyn’ gedeelte duidelijk naar voren komen door de groene verticale tuinwand in het restaurant met echte planten. Het is fantastisch geworden.”
‘Josper’ oven
Erik en Micha hebben allebei een voorliefde voor lekker en goed eten. “We gaan in Fortuyn mooie en het liefst biologische producten serveren. Van een stukje vlees van een koe die een goed leven heeft gehad tot huisgemaakte frites van biologische aardappelen. Uniek in het nieuwe Fortuyn is de ‘Josper’ een authentieke Spaanse houtskooloven. Deze oven vormt de rode draad van onze menukaart en gaan we weer terug naar de basis van koken want houtskool geeft die mooie barbequesmaak aan vlees en vis. Echter verandert niet alles op de menukaart, de beroemde appeltaart van Fortuyn blijft er zeker op staan.”