Voorstelling “Mijn vader was poppenspeler” van Servaes Nelissen in de Toneelschuur

0

Theatermaker Servaes Nelissen maakt een voorstelling over zijn vader en zijn uitstervend métier: het klassieke handpoppenspel. Een ode aan een theaterman die geroemd wordt door collega’s, maar die zijn werk vaak in de marge van kindervermaak ziet weggezet. Servaes schetst tevens het portret van een lieve, rusteloze vader die altijd op zoek is naar bevestiging.

Mijn vader was Poppenspeler gaat op 4 april as in première in de Toneelschuur Haarlem. De voorstelling maakt een landelijke tournee t/m 21 mei.

Sinds de opheffing van het Theaterinstituut staan de ruim honderd poppen uit Het Kleine Wereldtoneel van Jan Nelissen in een depot in Amsterdam Zuidoost. Als Servaes daar 25 jaar na de dood van zijn vader gaat kijken wordt hij bevangen door grote droefenis. De poppen hadden ooit een stem, ze hadden publiek dat om hen lachte en met ze meeleefde. Nu kijkt er niemand meer naar om.

Opeens staat hij daar weer. In mijn kleedkamer, vlak voor aanvang. Hij heeft gehoord dat ik een voorstelling over hem heb gemaakt en hij wil weten of hij er goed vanaf komt. Ik zeg dat ik hier en daar wel wat heb gedramatiseerd. Zijn eenzame geploeter zonder subsidie, zijn drinkgewoontes, de strijd met zijn kinderen, zijn ziekte en natuurlijk het verhaal van zijn poppen. ‘Wat is daar dan mee gebeurd?’, vraagt mijn vader. ‘Kom maar kijken’, zeg ik.

Tekst, spel, decor, poppen: Servaes Nelissen
Regie: Gienke Deuten
Dramaturgie: Pol Eggermont
Kostuums: Corriene Nelissen
Lichtontwerp & techniek: John Valkering
Muziek & geluid: René Rood
8mm film & foto affiche: Arnold Vogel
Bijzondere Collecties UVA: Hans van Keulen
Grafische vormgeving: Casper Tiel
Zakelijke leiding & verkoop: Wilma Kuite/ Alles voor de Kunsten
Publiciteit: Christel Gouweleeuw, Nina Angkotta/ Alles voor de Kunsten
Met dank aan: zus Corriene en broers Jan, Huib, Stefan, Vincent en Maarten.
Speciale dank aan Nelissen decorbouw, Rob Bloemkolk, Arie Schippers, Remco Melles, Martijn van Haalen en Trees van Eijden.

Mijn vader was poppenspeler wordt financieel ondersteund door Fonds Podiumkunsten.

Jan Nelissen
Jan Nelissen (1918-1987) was één van grootste handpoppenspelers die ons land heeft gekend. Hij begon met zijn theater Het Kleine Wereldtoneel in Maastricht en werd later directeur/ bespeler van het Amstelveens Poppentheater. Zijn vrouw Lenie maakte altijd de kostuums en deed de kaartverkoop aan de kassa. Zonder noemenswaardige subsidie brachten ze zeven kinderen groot.

Jan Nelissen had een uitgebreid repertoire voor kinderen en volwassenen. Als geen ander hanteerde hij de kracht van eenvoud en suggestie. Met een minimum aan decor ging het hem vooral om de beweging en de enscenering van de poppen. Naast zijn vaste theater had hij een groot blauw fluwelen reistheater. De Citroën HY, waarmee hij toerde, kon in een handomdraai omgebouwd tot straatpoppenkast. Servaes ging als kind vaak mee om hem te assisteren en dan sliepen ze ook in de Citroën. In Mijn vader was poppenspeler gaat hij nog één keer met zijn vader op reis.

Servaes Nelissen
Bij Servaes Nelissen liggen humor en tragiek dicht naast elkaar in een eigenzinnige mengvorm van toneel, cabaret, poppenspel en mime. Afgelopen seizoen was hij te zien met de veelgeprezen solo’s Dollywood/ de Broekophouder, een reprise van twee zeer succesvolle voorstellingen. Daarvoor maakte hij het eveneens succesvolle Happy Garden, een co-productie met Firma Rieks Swarte, ook in regie van Gienke Deuten. Eerder dit seizoen maakte hij samen met Pieter Tiddens Het nut van tantes gebaseerd op het leven van hun tantes. Andere voorstellingen van Servaes Nelissen zijn Herberts Aquarium, Purcity, Kom maar bij het vrouwtje en Altijd Zondag . In 2011 won Servaes de Gouden Krekel voor Meest Indrukwekkende Podiumprestatie zijn rol in de familievoorstelling Lang zal die Wezen van Toneelschap Beumer en Drost.

De pers over Servaes Nelissen:
‘Schrijnende tragiek en lullige humor houden elkaar mooi in evenwicht’ Volkskrant **** (over De Broekophouder), ‘Zeer aanbevolen: Dollywood is geestig, ontroerend, herkenbaar en volstrekt eigen’ Haarlems Dagblad, ‘een hoogst hilarische voorstelling’ Theaterkrant**** (over Happy Garden)

Meer informatie over Jan Nelissen en Servaes kunt u vinden op www.servaesnelissen.nl.

Voorstellingen in de Toneelschuur:
donderdag 2 april, 20.00 uur: try-out
vrijdag 3 april, 20.00 uur: try-out
zaterdag 4 april, 20.00 uur: Première