Bevrijdingspop ontwikkelt scholenproject over vrijheid

0

Op 5 mei 2015 vieren we 70 jaar bevrijding. 70 Jaar later is het nog altijd van belang dat we ons realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Bevrijdingspop viert al 35 jaar deze vrijheid met een festival in de Haarlemmerhout. Door muziek verbinden we vooral ook jonge mensen aan het thema vrijheid.

Bevrijdingspop wil echter meer doen aan dit thema. Om die reden is een aantal thematische projecten ontwikkeld die de komende jaren verder uitgebouwd zullen gaan worden. Een van die projecten is het scholenproject ‘De boom vertelt’.

Haarlem telt meer dan duizend monumentale bomen, en meer dan tweeduizend bijzondere bomen. Veel van deze bomen hebben de oorlog en de bevrijding meegemaakt. Als zo’n boom kon vertellen, hoe zou zijn verhaal dan zijn? Leerlingen van Haarlemse scholen gaan op zoek naar het verhaal van de boom. Ze verplaatsen zich in de lokale geschiedenis en schrijven, tekenen of filmen het verhaal van de boom. Ze bedenken ook een (tijdelijke) markering bij de boom, waaraan passanten kunnen zien dat dit een boom met een bevrijdingsverhaal is.

In opdracht van Bevrijdingspop heeft de Noord-Hollandse Cultuurcompagnie een lespakket ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 van het primair onderwijs in Haarlem en de regio. Vanuit het onderwijs is met veel enthousiasme gereageerd op de oproep om mee te werken aan dit project. 20 Scholen hebben zich voor het project aangemeld. Gezien her grote enthousiasme zal dit project volgende jaren met meer scholen worden uitgebreid.

Op 5 mei worden de kinderen met hun ouders uitgenodigd op het kinderfestival en worden de werkjes opgehangen in de bomen.