Herdenking en kaddiesj tijdens Open Joodse Huizen

0

In het voormalig woonhuis van Rabbijn Simon Philip de Vries en zijn gezin aan de Bakenessergracht sprak kleindochter Tamar de Vries en Rabbijn Shmuel Spiero over het leven en werk van deze beroemde Rabbijn. Tevens werd het gebed voor de doden uitgesproken.

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en na de tweede Wereldoorlog staat centraal. In de woningen vertellen directe getuigen, hun nazaten en kenners over het vooroorlogse joodse leven en de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Ook zijn er verhalen over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

Op 4 mei was in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en tal van lokale partners de deuren van een aantal joodse woningen weer opengesteld voor publiek. Op veertien adressen werden gedurende de gehele dag op 4 mei herdenkingen gehouden. Iedereen was welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

Een reportage van Ad Schaap.