Herdenkingsconcert Haarlem

0

Een recordaantal van naar schatting 4.000 bezoekers is maandagavond getuige van het zeer indrukwekkende Herdenkingsconcert aan de vooravond van het 35e Bevrijdingsfestival in de Hout. Met die belangstelling bewijzen organisatie en publiek dat vrede voor oud noch jong een vanzelfsprekendheid is.

Spannende afwisseling tussen klassiek en jazz
Twee minuten stil zijn voor hen die vielen voor onze vrijheid kost het publiek vooraf al geen enkele moeite, zo blijkt nadat een lange stoet Haarlemmers achter een trommelaar vanuit de stad naar het verzetsmonument op de Dreef komt lopen. Het zwijgen wordt onder invloed van de speciaal gecomponeerde muziek ingetogen voortgezet als op het hoofdpodium het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een compositie van Colin ‘Kyteman’ Benders en Kobi Arditi vertolkt. Klassiek en jazz wisselen elkaar daarin spannend af, waardoor de luisteraar ruim zeventig jaar wordt meegenomen, terug in de tijd.

Topartiesten tegen een achtergrond van oorlogsbeelden
Het orkest, tegen een achtergrond van indrukwekkende oorlogsbeelden, begeleidt vervolgens drie Haarlemse topartiesten die amper kunnen geloven dat hun muziek zo kan klinken. ”Het is heel bijzonder”, vindt Michael Prins, niet de eerste de beste singer-songwriter. Ook zangeres Jacqueline Govaert mag twee van haar bekendste nummers spelen en weet niet wat ze hoort. Het Herdenkingsconcert wordt afgesloten door Chef’Special-zanger Joshua Nolet.

Een reportage van Ad Schaap en Hans van Leuven.

Fotografie Ad Schaap:

Fotografie Hans van Leuven:

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)