Drukbezochte presentatie Nubenik* Lenteboek met Tweede Kamerlid Renske Leijten

0

Op zaterdag 9 mei vond in zorginstelling Het Reinaldahuis te Haarlem de presentatie plaats van het Nubenik* Lenteboek. Het Nubenik* Lenteboek is een volwassen prentenboek voor mensen met dementie, geïnitieerd en geproduceerd door Erika Meershoek, begeleider in kunst- en groenprojecten (GIDZ), en Ellen van der Veen, grafisch vormgever (Sinas).

Renske Leijten, namens de SP woordvoerder Zorg en Welzijn in de Tweede Kamer en woonachtig in Haarlem, nam de presentatie op zich en benoemde het belang van het Nubenik* Lenteboek voor de zorgsector. De zeer druk bezochte boekpresentatie werd georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Zorggroep Reinalda. Na de presentatie werd de lentesoep uit het boek geserveerd.

Nubenik* Lenteboek
Het Nubenik* Lenteboek biedt een handreiking aan partners, familie, mantelzorgers, vrijwilligers en activiteitenbegeleiders om soepel in contact te komen met dementerenden. Met behulp van eenvoudige, kleurrijke en herkenbare prenten die verwijzen naar heel alledaagse belevenissen brengt dit boek een gesprek op gang. De aandacht die er op zo’n moment is voor iemand, daar draait het om: Nu ben ik aan de beurt, er is aandacht voor mij!

Het Nubenik* Lenteboek is de eerste in een serie van vier. De boeken volgen de seizoenen, ook van het leven. Eén kant van het boek heeft een beeldverhaal met ‘hints’ voor het stellen van vragen. De andere kant heeft doe-suggesties met sprekende voorbeelden naar aanleiding van de verhaalkant, bijvoorbeeld voor het maken van een lekkere lentesoep.

Groot draagvlak
Om het Nubenik* Lenteboek te kunnen maken, hebben Meershoek en Van der Veen een crowdfundingcampagne opgezet bij Voordekunst. Het boek wordt breed gedragen: naast de 127 donateurs, ontvingen de makers veel steunbetuigingen van mantelzorgers, familieleden van mensen met dementie, activiteitenbegeleiders en andere toekomstige gebruikers van het boek, die onder meer werkzaam zijn in de zorg. Medewerkers en bezoekers van VUconnected Alzheimer zijn enthousiast.

Paul Staps, sociaal psychiatrisch verpleegkundige: “Door het Nubenik* Lenteboek ontstaat gemakkelijk een fijn gesprek, echt goed contact. En wat je vervolgens ziet is goud waard: stralende gezichten!”

Het Nubenik* Lenteboek is uitgebreid in de praktijk getest, met groot plezier van alle partijen.

Belgisch politicus Herman van Rompuy draagt het Nubenik* Lenteboek een warm hart toe en heeft zijn haiku’s aangeboden voor gebruik in de vier boeken die uiteindelijk worden gemaakt.
Dieuwertje Blok heeft zich ingezet voor de crowdfundingfilm.

Belgisch gitaarduo Teyata heeft haar muziek beschikbaar gesteld voor de crowdfunding- en instructiefilm.

Het Nubenik* Lenteboek is vanaf heden onder andere te koop bij boekhandel Gillisen & Co te Haarlem en www.zaaigoedfonds.nl/nubenik.

- Advertentie -