- Advertentie -
Home Nieuws Integrale aanpak woninginbraken

Integrale aanpak woninginbraken

0

De politie en gemeente Haarlem pakken woninginbraken integraal aan en dit werpt zijn vruchten af. De afgelopen weken, sinds 18 april, zijn in Schalkwijk, zes verdachten van woninginbraak aangehouden. Mede dankzij oplettende buurtbewoners die de politie snel alarmeerden.

Afgelopen nacht, zondag 10 op maandag 11 mei, hield de politie twee verdachten van woninginbraak aan op de Van Deventerstraat. De politie kreeg een melding dat er glasgerinkel was gehoord en mogelijk sprake van een inbraak. Er zaten braaksporen aan de woning, maar de verdachten waren niet in de woning. Toen bleek dat de sleutel van de schuur vermist was, besloten zij in deze ruimte te kijken. Hier troffen zij twee verdachten aan, een 36-jarige man en een 37-jarige man uit Amsterdam. Beiden zijn aangehouden.

Anke Kortenray, teamchef Haarlem, vertelt: “We zetten gericht in om het aantal woninginbraken terug te dringen. De gezamenlijke aanpak werkt hierbij uitstekend. Vanuit de gemeente is in de Boerhaavewijk overleg gevoerd met bewoners die in straten wonen waar de afgelopen periode frequenter is ingebroken. Samen met woningbouwverenigingen kijken we ook naar inbraakgevoeligheid van woningen en nemen we maatregelen. Ook brengen we hotspots, plekken waar inbraken veelvuldig voorkomen, in kaart zodat we op deze locaties op de juiste tijdstippen extra politie inzetten.”

Zo hield de politie op woensdagavond 29 april drie mannen aan op de Bernadottelaan. De meldkamer kreeg ’s avonds rond 21:00 uur een melding van een inbraak in een woning waarvan de bewoners niet thuis waren. De agenten waren snel ter plaatse en troffen een man aan in de woning. Twee andere personen waren naar buiten gevlucht maar konden na een korte achtervolging worden aangehouden.

Op zaterdag 18 april hield de politie een 19-jarige Haarlemmer aan op verdenking van poging tot inbraak in een woning aan de Terworm in Haarlem. Omstreeks 11.15 uur meldde een buurtbewoonster dat zij glasgerinkel bij een woning had gehoord. Toen zij ging kijken, zag zij dat een raam van een schuifpui vernield was. Ook zag zij, dat er twee jonge mannen bij de woning stonden. Deze verdachten gingen er echter vandoor toen zij de getuige zagen. De politie startte een Burgernetactie waarbij het signalement van de verdachten werd gegeven. Op basis hiervan werd de politie door verschillende mensen de richting gewezen waarin de verdachten waren gevlucht. Uiteindelijk kon een van hen worden aangehouden.

Kortenray laat weten: “Bewoners helpen ons enorm goed bij het opsporen van inbrekers. Wij kunnen als politie niet zonder de hulp van mensen die ons informatie verstrekken over verdachte situaties. En in een situatie van een woninginbraak, telt elke seconde. Het is belangrijk dat we informatie krijgen over een signalement, vluchtvoertuig en -route. Samen pakken we inbrekers aan en zorgen voor een veilige(re) buurt.”

Mobiele versie afsluiten