Blauwe tram achteruit door Tempeliersstraat (video)

0

Zaterdag 25 juli werd de bekende Blauwe Tram B412 Boedapester in een spectaculair transport door Haarlem naar zijn plek in het nieuwe NZH Vervoer-Museum aan de Hofmanweg gebracht.

Het tramrijtuig werd op een dieplader vervoerd en volgde vanaf zijn oorspronkelijke uitrukplaats aan de Leidsevaart voor een deel de historische route naar Amsterdam.

Het transport nam de route: Leidsevaart, Emmastraat, Tempeliersstraat, waar een fotostop was. Van de Tempeliersstraat, ooit het decor van grote tram- en reizigersdrukte, vertrokken tot 31 augustus 1957 de trams naar Zandvoort en Amsterdam.

Het transport vervolgde zijn weg via Houtplein, Baan, Rustenburgerlaan, Schipholweg, Prins Bernhardlaan, Amsterdamse Vaart, fly-over langs Ikea, A. Hofmanweg naar de Emrikweg, waar de tram het museum werd ingerold.

Het tramrijtuig waar het allemaal om gaat is de “Blauwe Tram” B412, gebouwd in 1923/1924 in Boedapest bij Ganz & Co. Vanaf 1924 werd dit rijtuig met 49 soortgenoten ingezet op de lijnen Katwijk aan Zee/Noordwijk aan Zee-Leiden-Den Haag en Voorburg-Scheveningen.

De reizigers waardeerden de rijtuigen om het comfort van het interieur en de voortreffelijke rijkwaliteiten. Zij gaven de rijtuigen de naam ‘Boedapesters’ naar de plaats waar zij zijn gebouwd. Na de komst van nieuwe trams voor bovengenoemde lijnen verhuisde de B412, met enkele andere Boedapesters, in 1933 naar Haarlem om als B464 ingezet te worden op de smalspoorlijn Zandvoort-Amsterdam.

Nadat de tramlijn Zandvoort-Amsterdam in 1957 werd opgeheven, werden de rijtuigen gesloopt en overleefde alleen de bak –rijtuig zonder wielen- B464. Deze verhuisde naar Gorssel om als zomerhuis te gaan dienen. Daar moest de bak weg om uiteindelijk in Groede in Zeeuws-Vlaanderen terecht te komen alwaar het verval intrad. Enkele tramliefhebbers konden dit niet aanzien. Zij ontfermden zich over de bak en na enkele verhuizingen in de jaren zeventig kon bij de liftenfabriek Starlift in Voorburg een loods worden gehuurd waar met de restauratie werd begonnen.

Eind 1985 werd de restauratie afgerond en werd de in B412 terug genummerde B464 overgebracht naar het NZH Vervoer Museum in Haarlem. De B412 is het enige rijtuig dat van de serie Boedapesters bewaard is gebleven.

Een reportage van fotoAdSchaap.nl

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)