Sail-In parade van IJmuiden naar Amsterdam (video)

0

Met een lange parade is woensdag 19 augustus de negende editie van Sail Amsterdam van start gegaan. Honderden schepen zijn vanuit IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam gevaren.

De clipper Stad Amsterdam, het vlaggenschip van de Sail-In Parade met prins Maurits aan het roer en burgemeester Eberhard van der Laan aan boord, was als eerste de haven binnengevaren. Daarna volgden het marineschip Zr. Ms De Ruyter en het Russische driemastvolschip Mir. In het gevolg varen bijna vijftig tall ships de grote traditionele zeilschepen en andere bijzondere vaartuigen. Zij werden omringd door vele motorboten, sloepen, zeiljachten en plezierjachten.

De imposante schepen werden bij binnenkomst verwelkomd door een saluutschot, het ‘saluut protocollair’. Op de kop van de Sixhaven stonden twee kanonnen waarmee kanonniers de schoten lossen. De bemanningen van de tall ships verzamelden zich dan op het dek. Na de schoten werden vlaggen gestreken en gehesen en werd het volkslied gespeeld van het land waaruit het schip kwam.

Een reportage van fotoAdSchaap.nl