Historische voetbalwedstrijd Koninklijke HFC en HFC EDO op de Koekamp (video)

0

Op zaterdag 22 augustus werd er op De Koekamp een historische voetbalwedstrijd gehouden tussen oud-selectiespelers van de Koninklijke HFC en HFC EDO op de plek waar in 1886, op initiatief van Pim Mulier, de eerste voetbalwedstrijd van Nederland werd gespeeld.

De wedstrijd, die onder leiding stond van Ruud Bossen, werd gespeeld volgens de spelregels uit de tijd van Mulier en was buiten gewoon spannend. Na het eerste doelpunt voor de Koninklijke HFC was HFC EDO stevig aan de bal waarmee, na een afgekeurd doelpunt, toch de gelijkstand op het scorebord kwam te staan. Dat was ook de eindstand.

Als klein knaapje had Pim Mulier de Engelsen een machtig mooi spel zien spelen. Hij maakte zijn vrienden warm voor het ‘football’, kocht een leren bal, waarna de groep in 1879 tot ontzetting van de Haarlemse boeren de weilanden omploegden. Na het schrijven van een brief aan burgemeester Jordens kreeg de 14-jarige Mulier een eigen speelveld toegewezen. ,,De gemeente Haarlem is bereid U de Koekamp in onderhuur af te staan als worstelperk voor U en Uw kornuitjes.” De oprichting van de Haarlemse Football Club (HFC), de eerste Nederlandse voetbalvereniging, was een feit.

De historische voetbalwedstrijd was één van de activiteiten in het kader van het Pim Mulierjaar. Dit jaar, op 10 maart, was het 150 jaar geleden dat de grootste sportpionier van Nederland werd geboren in Witmarsum. Reden voor het Société Pim Mulier om het initiatief te nemen voor een gedenkjaar. Bezoekers werden dan ook de hele middag mee terug in de tijd genomen. Met onder meer een draaimolen, Kop van Jut, poffertjeskraam, suikerspinnen en acteurs in historische (sport-)kleding die door de Hout paraderen.

Een reportage van fotoAdSchaap.nl

youtu.be/bknwOrhzlo0