Activiteiten op Dag van de Duurzaamheid

0

Vrijdag 9 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag geeft wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema het startsein voor de deelname aan de vijfde editie van de Klimaatverbond Energy Battle. Aan deze energiebesparingswedstrijd doen dit keer drie scholenteams mee. Haarlem doet deze dag ook mee aan de landelijke voorleesactie. Er wordt voorgelezen op de basisscholen De Zuiderpolder en De Zonnewijzer.

Op 9 oktober start de landelijke Klimaatverbond Energy Battle. Dit jaar zijn er in Haarlem drie scholenteams, bestaande uit gezinnen van de Beatrixschool, De Wilgenhoek en De Zonnewijzer. De leerlingen gaan met hun ouders thuis én op school op zoek naar eenvoudige mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen.

Alle deelnemers registreren thuis hun energieverbruik met de Wattcher, een energiedisplay dat inzicht geeft in het stroomverbruik. De resultaten worden online bijgehouden. De gezinnen die meedoen krijgen tips om zo veel mogelijk energie te besparen.

Dit jaar doen circa 570 huishoudens in negentien gemeenten in Nederland met de Energy Battle mee. De gemeente met de grootst behaalde besparing wint de Klimaatverbond Energy Battle. Op 5 februari 2016, Warme Truiendag, wordt de winnaar bekend gemaakt. Wethouder Sikkema deed eerder zelf mee aan de Energy Battle: ‘Met de Wattcher zie je welke stroomvreters in huis je beter kunt vervangen om energie én geld te besparen.’

Voorleesactie
Dit jaar wordt voorgelezen uit het boek ‘Kapsones’, geschreven door Laurentien van Oranje en Jan Terlouw. Het verhaal gaat over Fenna, die in de krant leest dat de oeroude eik op het plein moet wijken voor een nieuw kantoorgebouw. Daar is ze verschrikkelijk boos over. Ze probeert met de burgemeester te praten, maar hij wil niet naar haar luisteren. Met haar buurjongen Youssef verzint Fenna een gewaagd plan. Lukt het hen om de boom te redden?

Sjoerd Andela, hoofd afdeling Milieu van de gemeente Haarlem, leest voor op de Zuiderpolderschool en de raadsleden Robbert Berkhout en Jasper Drost op basisschool De Zonnewijzer. Het verhaal nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan over duurzaamheid en de wereld om ons heen. En dat gaan de leerlingen met de voorlezers dan ook doen!

Dag van de Duurzaamheid
De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda samen met een aantal partners, zoals de Duurzame PABO en de Missing Chapter Foundation. Bedrijven, overheden, particulieren en scholen laten op deze dag met duizenden duurzame activiteiten zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk, maar ook leuk en inspirerend is! Ook kinderen denken hier graag over mee.

Volop activiteiten
Haarlem is volop bezig met duurzame initiatieven het hele jaar door! De film ‘Een duurzaam Haarlem doe je samen’ is te zien op www.degroenemug.nl.

Meer informatie
www.klimaatverbondenergybattle.nl
www.wattcher.nl
www.dagvandeduurzaamheid.nl/scholen