Fietstocht genomineerden Lieven de Key penning 2015

0
stock ABC architectuurcentrum logo
ABC architectuurcentrum

Op vrijdag 20 november organiseert het ABC een fietsexcursie langs tien monumenten en cultuurhistorisch waardevolle panden, die recent gerenoveerd zijn. Het gaat om de tien projecten, die genomineerd zijn voor de Lieven de Key Penning 2015. Het thema voor deze prijs is dit jaar monumentenzorg, hergebruik, behoud cultuurhistorisch erfgoed en renovatie.

De fietsexcursie laat zien hoe gebouwen opgeknapt kunnen worden op een manier, die toekomstwaarde heeft maar ook recht doet aan de geschiedenis. Bij elk project wordt uitleg gegeven door de architect, de eigenaar of een andere direct betrokkene, die er alles van weet.

Bestaande panden verbouwen en renoveren, maar dan wel met veel oog voor wat historisch van waarde is. Bij de fietstocht staan de tien interessante vernieuwingsprojecten in en rond de Haarlemse binnenstad centraal, die zijn voorgedragen voor de Lieven de Key Penning 2015.

Zo is een voormalig advocatenkantoor aan de Gedempte Oude Gracht met behoud van historische details verbouwd tot woonappartementen. Een oude NS-werkplaats werd een duurzaam centrum voor flexwerken, vergaderen en presenteren. Aan de Nieuwe Gracht is een 18e eeuws monument zorgvuldig gerestaureerd in het kader van een ambachtelijk werkleerproject en aan de Bakenessergracht werd een bedrijfspand omgevormd tot licht appartement. De vleugel aan het Provinciehuis is herbouwd maar langs de Dreef wel naar het oorspronkelijk ontwerp uit de jaren vijftig. Nabij de Hout zijn drie karakteristieke villa’s na een grondige renovatie in oude luister hersteld. Aan de Engelandlaan zijn 102 woningen verduurzaamd en ogen nu als nieuw. Bij hun renovatie kregen 46 woningen aan de Sterrebosstraat hun oorspronkelijk karakter terug.

De fietsexcursie voert direct langs acht projecten, die soms ook van binnen worden bekeken. Twee projecten worden aan het slot van de excursie toegelicht in het ABC. Na afloop van de excursie kunnen de deelnemers eveneens in het ABC hun stem uitbrengen op hun favoriete project voor verkiezing van de publieksprijs Lieven de Key. Op dinsdagavond 24 november maakt de professionele jury de winnaar van de Lieven de Key Penning bekend. Ook de publieksprijs wordt dan uitgereikt. Zie voor meer info: www.architectuurhaarlem.nl/node/1176.

Info
Datum: Vrijdag 20 november, aanvang: 13.30 uur (duur ca. 2,5 a 3 uur)
Startlocatie: Provinciehuis, Dreefzijde, afsluiting rond 16.00: ABC-architectuurcentrum
Kosten: € 7,50 (ABC-vrienden € 5,-) ter plekke gepast te voldoen
Aanmelding vooraf noodzakelijk: ABC tel. 023 534 05 84 (di t/m zondag 13-17 uur)