Kwetsbare burgers stralen op rode loper (video)

0

Op zondag 22 november vond voor de 6e keer een bijzonder evenement plaats op en rond het Leonardo Da Vinciplein in Schalkwijk: RIBW K/AM (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen) en plaatselijke ondernemers organiseerden de jaarlijkse metamorfose verwen dag voor mensen met een psychiatrische of psychosociale achtergrond.

Dit keer konden vrouwen uit Schalkwijk zich aanmelden. De metamorfose dag is al zes jaar een uniek staaltje van maatschappelijk ondernemen. Als je een psychiatrisch of psychosociaal probleem hebt, is het leven niet altijd gemakkelijk. Vaak heb je niet veel te besteden en ook je sociale leven is over het algemeen niet groot. Hoe fijn is het dan om eens helemaal in het zonnetje te worden gezet? Om niet vreemd aangekeken te worden, maar te voelen dat ook jij meetelt?

Op 22 november stelden kappers uit Haarlem en omgeving, horeca, winkeliers, particuliere ondernemers, RIBW-medewerkers en heel veel vrijwilligers belangeloos hun tijd, ruimtes, winkels en artikelen ter beschikking. Wethouder Jack van der Hoek gaf het startsein. De deelnemers kregen van alles aangeboden: visagie, manicure, nieuwe kleren, een knipbeurt, massage. Aan alles was op deze echte verwen dag gedacht.

Aan het eind van de middag werden de nieuwe outfits geshowd op een rode loper. Pamela: “Iedereen voelt zich op zo’n dag een koningin, en ik genoot enorm van al die blije gezichten.” Het is ook altijd weer het hoogtepunt voor de deelnemers zelf. Een van de deelnemers wist het perfect te verwoorden: “Ik voel me vandaag een miljonair!” En dat is precies waar de Metamorfose van RIBW K/AM om gaat!

Café-restaurant Vinci-Food en kleding- en cadeauwinkel Vinci-Fair in Schalkwijk vormden de uitvalsbasis. Zowel de horeca als de winkel zouden met hun hippe interieur niet misstaan in de binnenstad. De kleding is tweedehands, en daarom laag geprijsd, maar zo’n uitstraling heeft de zaak beslist niet. De medewerkers hebben om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt. Caroline van den Broek, bedrijfsleider: “Het is voor ons team een extra dag werken, maar als je dan stralende deelnemers ziet, is dat zeker de moeite meer dan waard”.

De kapsalons Berberie en Moda Hair namen samen met andere kappers de haarverzorging voor hun rekening. Janny ter Meer van Het Stijlmeer gaf ook nu weer kledingadvies en Leticia Arrindell van ontspanningspraktijk Anaël zorgde net als voorgaande jaren voor een heerlijke massage.

Horeca aan het Da Vinciplein verzorgde de consumpties en ook de ondernemers van de Kas leverden hun bijdrage. Iedereen zette zich in om deze Metamorfose wederom tot een succes te maken en cliënten de dag van hun leven te geven. Pamela Webster en Linda Heijboer van RIBW K/AM zijn altijd weer blij verrast met de inzet van de ondernemers, dat je met elkaar iets kunt betekenen voor mensen die het niet gemakkelijk hebben.

Een reportage van fotoAdSchaap.nl

https://youtu.be/a3IApgil9j0

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)