Feestelijke Joodse Chanoeka Viering (video)

0

Op dinsdagavond 8 december werd er op de Grote Markt van Haarlem het derde licht ontstoken op de grote Menora kandelaar door opperrabbijn Benyamin Jacobs. Chanoeka is een joods feest, ook bekend als het lichtfeest of inwijdingsfeest. Omdat dit feest staat voor interreligieuze verdraagzaamheid was iedereen uitgenodigd om 19.00 uur bij dit Joodse ritueel aanwezig te zijn. Uit Parijs kwamen de Jesjiewe Boys voor de muzikale ondersteuning en dans. Na afloop was iedereen welkom in het stadhuis voor koffie en thee met Chanoeka lekkers.

Het verhaal van Chanoeka staat opgetekend in de boeken Maccabeeën 1 en 2. Het feest markeert de overwinning op de legers van de Seleucieden, die hadden geprobeerd het volk Israël te weerhouden het jodendom uit te oefenen. Judah Maccabeüs en zijn broers vernietigden de overweldigende strijdkrachten, en wijdden de tempel opnieuw in. Kenmerkend voor het feest is, dat een speciaal soort kandelaar tijdens dit feest wordt aangestoken. Deze kandelaar heet de chanoekia, en moet vooral niet worden verward met de menora, die ook minder armen heeft.

Volgens de legende in de Talmoed (een belangrijk boek binnen het jodendom), gingen de Maccabeeën de tempel binnen nadat zij de bezetters uit de tempel hadden verjaagd, om de beelden van de afgoden te verwijderen en de tempel te herstellen. Zij ontdekten, dat de meeste rituele voorwerpen ontwijd waren. Daarop zochten zij ritueel gezuiverde olijfolie om de menora aan te steken en de tempel te herstellen . Er bleek nog slechts één klein kruikje met reine olijfolie te zijn overgebleven, net genoeg voor één dag; het aanmaken van nieuwe olie zou 8 dagen kosten. Vol vertrouwen staken de Macabeeërs de menora met het beetje olie aan en zo wijdden zij de Tempel weer in. Het wonder geschiedde dat de olie niet opbrandde. De vlammen bleven acht volle dagen helder branden. Om deze reden steken joden een kaars extra aan, iedere nacht van het feest.

Met Chanoeka eet men gerechten gebakken in olie. Zo wordt op een symbolische manier verwezen naar het Chanoeka-wonder; het kruikje olie dat niet één dag maar acht dagen bleef branden.

Recept voor latkes (aardappelkoekjes)
Benodigdheden
6 grote geschilde aardappelen
1 ui
3 eieren
½ kop meel
zout en peper
olie
Bereiding
De rauwe aardappelen grof raspen en in vergiet uit laten lekken. Dan laatste water eruit persen en droog deppen met keukenpapier. Ui klein snijden. Eieren klutsen. Alle ingrediënten mengen. Mengsel mag niet te stijf worden. De olie heet laten worden. Met een lepel portie maken en deze in de olie leggen. Een beetje platdrukken. Aan beide zijden op niet te hoge temperatuur voorzichtig bakken. Serveren met appelmoes, compote of zure room.

Een reportage van fotoAdSchaap.nl