Kerst met St. John’s College Choir uit Cambridge in Kathedrale Basiliek Sint Bavo

0

Zondagavond 20 december gaf het St. John’s College Choir uit Cambridge onder leiding van Andrew Nethsingha het traditionele kerstconcert in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem.

In de kerstperiode is het wereldberoemde St. John’s College Choir uit Cambridge, één van Engelands meest vermaarde koren, in Nederland voor een tournee. Engeland is het land van de tradities. De twee overgebleven jongenskoren in Cambridge, die van het St. John’s College en van het King’s College worden gezien als de beste jongenskoren ter wereld.

Het koor bestaat vanaf 1670 en zingt voor de hoge stemmen nog altijd met jongens. Deze jongens (8-12 jaar) moeten naast een uitmuntende stem ook beschikken over voldoende schoolvaardigheden om naast het vele zingen ook hun opleiding te kunnen voltooien. Daarbij spelen ze gemiddeld ook twee instrumenten.

De mannen van het koor, in de leeftijd van 18-22, studeren allen aan de universiteit van Cambridge en moeten naast hun studie veel uren investeren in het zelf bestuderen en vervolgens uitvoeren van de muziek. Naast hun dagelijkse verplichtingen in de College Chapel, zingt het koor jaarlijks concerten over de hele wereld en heeft ook veel cd’s opgenomen. Het concert werd georganiseerd door de Koorschool Haarlem van het St. Bavo Muziekinstituut Haarlem.

Een reportage van fotoAdSchaap.nl