- Advertentie -
Home Nieuws Huis te Manpad opengesteld

Huis te Manpad opengesteld

0

Huis te Manpad-excursies met veel vroege bloeiers en nieuwe werkschuur

Op 2 februari beginnen de excursies op misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland. Nieuw op het Huis te Manpad is de prachtige houten werkschuur die in 2015 werd gebouwd. Maar de mensen zullen vooral komen vanwege de overweldigende rijkdom aan vroege bodembloeiers. Sneeuwklokje, krokus en winterakoniet zullen dit jaar vroeg bloeien. Later in het jaar volgen voorjaarshelmkruid, bosanemoon, narcis, het zeer bijzondere Haarlems klokkenspel en nog veel meer soorten stinsenplanten.

Onlangs is de nieuwe werkschuur op de Buitenplaats gereedgekomen. Het grotendeels in hout opgetrokken gebouw past mooi in de parkachtige omgeving en vervangt de oude werkplaats in het linker koetshuis. Hiermee heeft de Buitenplaats een modern en eigentijds onderkomen voor de tuinmannen. Momenteel worden de noordelijke en oostelijke leimuren gerestaureerd door een gespecialiseerd bedrijf. Het voegwerk wordt vervangen, evenals gebroken stenen of stukken van de steunberen. Na de restauratie wordt de oostelijke muur beplant met leifruit en vormt dan weer een geheel met de fruitbomen tegen de slangenmuur. Dit is overigens de langste slangenmuur van Europa.

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van 2 februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar, die u meeneemt op een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis is particulier bewoond en dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Mieke Wilmink, telefoon: 023-5287528. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kunt U terecht bij Peter de Jong, excursiecoördinator: 0252-377656 of 06-54392301. www.huistemanpad.nl.

Mobiele versie afsluiten