De Freudjes, geen familie

0

De voorstelling De Freudjes, geen familie gaat op zaterdag 19 maart in première in de Toneelschuur in Haarlem. Deze komedie over drie zussen wordt gespeeld door Lineke Rijxman, Ariane Schluter en Karina Smulders. De Freudjes, geen familie is in de Toneelschuur te zien van wo 16 t/m za 19 mrt en van wo 20 t/m za 23 apr.

In De Freudjes, geen familie blijft geen persoonlijkheidsstoornis onbenoemd en kunnen we hartelijk lachen om het onvermogen van de Westerse mens om zijn zegeningen te tellen en te genieten van wat hij heeft. Nederlanders geven de kwaliteit van hun bestaan gemiddeld een acht, maar desondanks gebruikt bijna tien procent van de bevolking antidepressiva. Ook voor de zusjes Freud is de weg naar geluk niet gemakkelijk te vinden. En het feit dat hun bejaarde moeder mantelzorg nodig heeft verhoogt de druk. Tijdens een hectische nacht doen ze een poging om eerlijk naar zichzelf te kijken. En dat valt niet mee.

Nieuwe cast
Deze voorstelling moest mugmetdegoudentand in 2014 wegens ziekte annuleren. We zijn verheugd dat De Freudjes, geen familie straks alsnog in première gaat. Omdat Marleen Scholten en Raymonde de Kuyper (uit de oorspronkelijke cast) inmiddels andere verplichtingen hebben, ziet u De Freudjes, geen familie met een nieuwe cast: Lineke Rijxman, Ariane Schluter en Karina Smulders. De voorstelling wordt geregisseerd door Lineke Rijxman. Joan Nederlof schreef het script voor deze voorstelling.

Kaarten kopen kan via de website van de Toneelschuur: www.toneelschuur.nl of aan de kassa: 023 517 39 10 (dagelijks van 13.30 – 21.45 uur), Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Haarlem.

Biografie Lineke Rijxman (regie en spel)
Lineke Rijxman studeerde aan de Toneelschool in Amsterdam en werkte na een korte freelance periode dertien jaar vast bij Toneelgroep Amsterdam onder de artistieke leiding van Gerardjan Rijnders. Ze speelde er in meer dan 32 producties. In 2004 verliet Lineke Rijxman Toneelgroep Amsterdam om als freelance actrice verder te gaan. In 2006 speelde ze de dochter in Quality Time bij mugmetdegoudentand. Rijxman won voor deze rol de VSCD Toneelprijs de Colombina 2006. In 2009 werd Lineke Rijxman vast lid van het artistieke team van mugmetdegoudentand. Met haar rol in de voorstelling Hannah en Martin won ze de Theo d’Or. Verder was Lineke Rijxman onder meer te zien in de films Lucia de B, Minoes, Zadelpijn, Alles is Liefde, Alle Tijd. Op televisie was ze onder andere te zien in de Mugtelevisieseries Hertenkamp en TV7 en in Rundfunk,’t Schaep, en Vuurzee.

Biografie Ariane Schluter (spel)
Ariane Schluter studeerde in 1989 af aan de Toneelacademie Maastricht en speelde sindsdien in vele toneelstukken en films. Ze is lang verbonden geweest aan Het Nationale Toneel. Daar speelde ze onder andere in Medea, Strange Interlude, Tirza, Ultimo, Alleen voor jullie en Drie Zusters. Ook speelde ze bij Orkater, De Mexicaanse Hond en het Toneel Speelt. Ze speelde in verschillende films waaronder 06, De Jurk, Kleine Teun en Ober, Terug Naar De Kust, De Marathon en onlangs in Lucia de B. Afgelopen jaar speelde ze de hoofdrol in de tiendelige politieserie NoordZuid. In 1994 won ze een Gouden Kalf voor 06, in 2003 en 2004 kreeg ze tweemaal de Theo d’Or, toneelprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. In 2010 ontving ze uit handen van Anne Wil Blankers de Theo Mann-Bouwmeesterring.

Biografie Karina Smulders (spel)
Karina Smulders (1980) studeerde in 2002 af aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst academie. Ze speelde onder meer in de films Ik omhels je met 1000 armen, Wolfsbergen, Brideflight, Kom niet aan mijn kinderen (Publieksprijs Stony Brook Filmfestival NY, Outstanding Performance) en Alle Tijd. Van 2002 tot 2012 was Karina verbonden aan Toneelgroep Amsterdam waar zij in talloze voorstellingen speelde, waaronder True Love, Othello, Hedda Gabler, Het temmen van de feeks, Kreten en gefluister, Na de zondeval, Romeinse Tragedies en De Russen!. Voor haar rol in Na de repetitie/Persona werd zij genomineerd voor een Theo d’Or in 2013. Sinds Crave (Utrechtse Spelen, 2014) is Karina verbonden aan Theater Utrecht. In 2015 komt die voorstelling terug voor een succesreprise. Zij was tevens bij Theater Utrecht te zien in Stad der Blinden en aansluitend in Een Soort Hades.

Biografie Joan Nederlof (tekst)
Joan Nederlof studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam en was dat jaar medeoprichter van mugmetdegoudentand. Sindsdien speelde ze in vele producties van de Mug. Sinds 1997 richtte ze zich voornamelijk op het schrijven voor televisie en ontwikkelde ze met regisseur Pieter Kramer in totaal 36 afleveringen van de drie-onder-een-kap dramaserie Hertenkamp waarin ze ook acteerde. Nederlof kreeg een Gouden Kalf (2001) en een Gouden Beeld (2000) voor de rol van Grace Keeley in Hertenkamp. Naast haar werk voor de Mug schreef Nederlof ook mee aan televisieseries als Gooische Vrouwen en speelde ze gastrollen in diverse televisieseries en films. In 2005 keerde ze terug op toneel bij mugmetdegoudentand en schreef ze de tekst voor verschillende voorstellingen.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)