Herdenkingsconcert Haarlem 2016 [update: video]

0

Het Herdenkingsconcert werd ook deze editie gedragen door de musici van Het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers. Het orkest bestaat dit jaar 20 jaar en heeft net een succesvolle concertreeks in Duitsland achter de rug. Nog maar twee dagen eerder traden zij op bij de Dom in Keulen, maar vandaag op 4 mei waren zij gewoon weer op Haarlemse bodem.

Het orkest vormde de rode draad van het Herdenkingsconcert met intermezzi van verschillende Haarlemse artiesten. De arrangementen van het concert waren van Rik Elings van het Metropole Orkest.

Tijdens het concert las de Haarlemse Stadsdichter Nuel Gieles zijn gedicht voor, gestoeld op de herdenking van 4 mei. Verder lieten twee gevluchte Syrische zusjes die nu in Haarlem wonen, Jawa en Shaza Manla, hun weergaloze muzikaliteit horen op de Oed en Qanûn.
Sue the Night zorgde met haar poppy touch voor de overgang van herdenken naar het vieren van de vrijheid . De Haarlemse band staat morgen, 5 mei, weer op dit podium. Dan voor een geheel ander publiek en met een ander repertoire.

Ook indrukwekkend was het optreden van een 70-koppig koor van scholieren van het Rudolf Steiner College uit Haarlem-Zuid. Speciaal voor het Herdenkingsconcert waren de leerlingen van 14 t/m 18 jaar al maanden aan het repeteren tijdens de muzieklessen op school. Dit deden zij onder leiding van Maarten Bos.

Naast het podium van het Herdenkingsconcert werden beelden geprojecteerd uit het themaproject ‘Levende Getuigenissen’. Op verzoek van Bevrijdingspop spraken leerlingen van het Rudolf Steiner College uit Haarlem mensen voor wie vrijheid niet vanzelfsprekend is. Omdat zij de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Omdat zij namens Nederland als veteraan hebben gestreden. Of omdat zij hier naartoe gevlucht zijn. Deze bijzondere ontmoetingen zijn door de leerlingen uitgewerkt tot interviews. Bij de beelden werden quotes getoond uit deze interviews.

Een reportage van Foto Ad Schaap en Hans van Leuven.

Fotografie Ad Schaap:

Fotografie Hans van Leuven (klik op de link voor nabestellingen):