Bevrijdingspop 2016 gezellig druk en nadrukkelijk in het teken van vrijheid [update: video]

1

Bevrijdingspop Haarlem trekt dit jaar, mede door het prachtige weer en de vrije Hemelvaartsdag, maar liefst 130.000-140.000 festivalbezoekers naar De Hout. Nielson, Lil’Kleine en Ronnie Flex, Incognito en Chef’Special zijn de grote publiekstrekkers. Daarnaast staat het festival – nadrukkelijker dan voorheen – in het teken van vrijheid.

Na de verwaaide jubileumeditie van 2015 kon het Haarlemse Bevrijdingspop wel wat hulp van de weergoden gebruiken. Die boodschap is duidelijk aangekomen: donderdag 5 mei is met een maximumtemperatuur van negentien graden een van de warmste dagen in de afgelopen weken. Het is dan ook afgeladen vol in de Haarlemmerhout.

Het festival opent traditioneel met de winnaar van de Rob Acda Award, een contest voor Haarlemse bands. De slotact is Haarlems’ trots Chef’Special. Daar tussenin een smakelijke mix van stijlen en genres, verdeeld over twee podia, het Plein van de Vrijheid en het Kinderfestival.

Hoewel Bevrijdingspop namen als Nielson, Fresku, Sue the Night, Admiral Freebee en Incognito aan weet zich te binden, gaat vooraf verreweg de meeste aandacht uit naar Lil’ Kleine en Ronnie Flex. De winnaars van de Popprijs zijn controversieel en de vraag rijst of zij wel thuishoren op een festival ter promotie van de vrijheid. Maar juist als het schuurt, is vrijheid iets om voor op te komen.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend
In aanloop naar het festival wordt een bericht van de organisatie over vrijheid en de vluchtelingencrisis maar liefst 900.000 keer getoond op Facebook, een absoluut social media-record voor Bevrijdingspop. Ook zijn er aparte vrijheidsevenementen op 1 januari (Bevrijdingsduik), 2 februari (Bevrijdingsdebat), 3 maart (Bevrijdingswandeling) en 4 april (Bevrijdingsrun). Op 4 mei wordt het negende Herdenkingsconcert georganiseerd in de Haarlemmerhout met onder anderen het Kennemer Jeugd Orkest en Sue the Night.
Op 5 mei zelf zijn er verschillende vrijheidsgerichte themaprojecten georganiseerd, zoals het aansteken van het Bevrijdingsvuur en het 5 voor 5-moment. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid, een van de tradities op 5 mei, zijn dit jaar nog meer dan anders ingezet om het thema vrijheid in te kleuren. Zo bezoekt de Haarlemse helikopteract Nielson het Parijse theater Bacatlan, waar enkele weken eerder een aanslag was gepleegd.

Financieel gezond
Vooraf gaf de organisatie van Bevrijdingspop aan een goed jaar nodig te hebben om financieel gezond te blijven. In die missie is het nieuwe bestuur onder leiding van voorzitter Ella Blommaert-Zander vandaag geslaagd. De combinatie van het uitstekende weer, de line-up met opkomend talent, gevestigde namen uit eigen land en internationale acts, en natuurlijk de vrije Hemelvaartsdag zorgen voor een succesvolle editie.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

Comments are closed.