- Advertentie -
Home Top Regio vraagt bij ministerie OCW meer regelruimte

Regio vraagt bij ministerie OCW meer regelruimte

0

Wethouder Merijn Snoek en bestuurder Ed van den Berg, NOVA college, voor gezamenlijke aanpak

Wie met een diploma op zak de arbeidsmarkt op gaat, heeft veel meer kansen dan jongeren die vroegtijdig van school gaan. Om alle jongeren dezelfde goede start te bieden, zetten partners in de regio Zuid-Kennemerland de komende vier jaar extra middelen in om jongeren op school te houden tot ze het diploma of certificaat hebben behaald.

Over de manier waarop dat het best kan worden gedaan zijn opnieuw samenwerkingsafspraken gemaakt voor de periode 2017-2021. Er waren al regionale afspraken die tot doel hadden het aantal schoolverlaters zonder diploma terug te brengen. Nieuw is dat de regio regelruimte vraagt bij het ministerie OCW om meer maatwerk te kunnen leveren voor jongeren als dat uiteindelijk tot een beter resultaat leidt. Voor sommige jongeren is een schoolse aanpak geen haalbare optie en geeft arbeidsmarkttoeleiding via de praktijk een grotere kans op het behalen van een startkwalificatie.

Ook is nieuw dat extra maatregelen genomen worden voor jongeren uit het praktijkonderwijs en speciaal onderwijs, jongeren in kwetsbare posities én jongeren zonder diploma die al langer dan een jaar geen opleiding volgen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het werken met jobcoaches en heroriëntatietrajecten.

Landelijk is de doelstelling om in 2021 nog 20.000 jongeren zonder startkwalificatie te hebben (een diploma op HAVO of MBO-2 niveau). Nu zijn dat er nog 25.000. In deze regio waren er in 2014-2015 nog 566 nieuwe vsv-ers. Dat aantal moet in deze regio ook omlaag vinden de partijen die de samenwerkingsbijeenkomst hebben ondertekend.

Mobiele versie afsluiten