Voorzitter van de Tweede Kamer gastspreker op Hannie Schaft Herdenking

0

Op zondag 27 november 2016 was de jaarlijkse Hannie Schaftherdenking. Afgelopen jaar was er de bijzondere Herdenking, 70 jaar na dato, éénmalig in de St. Bavokerk met bijna 900 belangstellenden. Dit jaar was de herdenking op vertrouwde locatie, de Groenmarktkerk te Haarlem. Bijzonder om te weten is dat 27 november 1945, exact dan 71 jaar geleden, werd Hannie Schaft vanuit de St. Bavokerk herbegraven.

De herdenking was zonder Truus Menger-Oversteegen, de strijdmakker van Hannie Schaft. Afgelopen juni is Truus op 92 jarige leeftijd overleden. Door een filmpje uit het verleden af te spelen op een groot scherm was Truus dan nog wel even aanwezig.

De Hannie Schaftlezing werd dit jaar verzorgd door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Zij verbond in haar lezing persoonlijke ervaringen met vrijheid op zorgvuldige wijze met haar kijk op democratie.

De Haarlemse zusjes Myrthe (16) en Esmee (14) van der Vuurst de Vries speelden met zang en gedicht een belangrijke rol bij de herdenking. Mede door de herdenking hebben de zusjes nagedacht over wat zij zouden doen in oorlogstijd. Zouden ze ook het verzet ingaan? De stichting hoopt hiermee de jeugd te interesseren voor de Hannie Schaft Herdenking.

Een reportage van Foto Ad Schaap.