Herdenking en kranslegging Dreef in Haarlem

0

De kranslegging aan de Dreef werd traditiegetrouw voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavo-kerk aan de Grote Markt in Haarlem. Aansluitend was er de stille tocht naar het herinneringsmonument aan de Dreef.

Dit jaar is het thema van de viering ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. Mede in deze context zal de kranslegging namens de Regenboogorganisaties worden verricht door de nieuwe Nederlanders Anas en Wissam.

Burgemeester Jos Wienen geeft in zijn toespraak aan hoe het was in die oorlogsjaren. Van de ene op de andere dag moest men zich melden bij het spoor rangeerterrein aan de Westergracht. Daar stond een trein gereed voor transport naar ‘verder’. Van dat verder weten we inmiddels hoe de geschiedenis is gelopen.

Monument
Het monument ‘Man voor het Vuurpeloton’, van beeldhouwer Mari Andriessen is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. In de bestrating is een natuurstenen strip van circa 10 meter lang aangebracht waarin de namen en leeftijden van de 15 omgekomen verzetsmensen zijn gebeiteld. Zij werden op 17 maart 1945 op deze plek gefusilleerd.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)