Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout

0

Het Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout werd op 4 mei 2017 voor de tiende keer gehouden. Dit jaar begeleide het Kennemer Jeugd Orkest op het hoofdpodium van Bevrijdingspop Yorick van Norden en Nederlands’ beste sopraan Charlotte Riedijk. Halverwege het concert moesten de paraplu’s open voor een regenbuitje.

Het concert legt de muzikale verbinding tussen het herdenken op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei. Om 20.00 uur werd op de schermen naast het podium de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden. Daarna ging het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert van Bevrijdingspop van start. Het concert werd gedragen door het Kennemer Jeugd Orkest met muzikale intermezzi door Yorick van Norden en Charlotte Riedijk. Tijdens het Herdenkingsconcert vertelde Lotte Raar het gedicht voor dat zij schreef in het kader van de gedichtenwedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Tevens was er een bijdrage van Joris van der Weide, deelnemer aan een schrijfwedstrijd voor scholieren van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Yorick van Norden
Haarlemmer Yorick van Norden speelde in het verleden al eens op het Plein van de Vrijheid en het Houtpodium van Bevrijdingspop. Samen met zijn band The Hype scoorde hij in 2011 een hit met de single Do Yo Know? In 2016 riep NPO Radio 2 Van Norden met zijn single Stranglehold uit tot Radio 2 Talent.

Charlotte Riedijk
Sopraan Charlotte Riedijk is een van de meest veelzijdige zangeressen van haar generatie. Ze trad als solist op in diverse Europese landen, de VS en China. Charlotte werd opgeleid aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en geeft nu zelf les aan jonge zangers en zangeressen. In 2012 richtte zij De Stem van Haarlem op, om zo een brug te slaan tussen conservatorium en beroepspraktijk.

Een reportage van Foto Ad Schaap.