Foto’s en video Bevrijdingspop Haarlem 2017 [update]

0

De Nationale Viering Bevrijding vond dit jaar plaats in Noord-Holland. Om die reden opende minister-president Mark Rutte Bevrijdingspop 2017 met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Daarna kon het Haarlemse bevrijdingsfestival echt losbarsten, met een line-up vol lokaal talent, nationale top-acts en in Alpha Blondy zelfs een internationale superster.

Door de aanwezigheid van de minister-president en de openingsact van Douwe Bob was het terrein van Bevrijdingspop vanaf de start direct goed gevuld. De gezelligheid nam alleen maar toe, tot en met het opzwepende slotoptreden van Ambassadeurs van de Vrijheid De Jeugd van Tegenwoordig.

Natuurlijk trok het Houtpodium als vanouds de meeste aandacht, met acts als Jonna Fraser, Michelle David & The Gospel Sessions en Bombino. Maar vlak ook het Jupilerpodium powered Sena* niet uit. Rondé en Jungle by Night zijn van die namen waarvoor mensen speciaal naar Haarlem komen. Winnaar van de Rob Acada Award 2017 Tony Clifton heeft de potentie dit te worden.

Op het Plein van de Vrijheid was elk half uur een nieuw, lokaal talent te beluisteren. En op het Kinderfestival Rabobankpodium swingden onder anderen Mylène & Rosanne, en Bibi en de Nielsjes de pan uit.

Festival met een boodschap
Bevrijdingspop is een festival met een boodschap. Het thema ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ werd op 5 mei in Haarlem op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Het Bevrijdingsvuur, het 5voor5-moment – dit jaar met Boris Dittrich en Spinvis – en speeddaten met veteranen zijn vaste ingrediënten van Bevrijdingspop. Daarnaast maakte vooral het verhaal van de oma van 3FM-dj Frank van der Lende grote indruk, net als de blinde en slechtziende lopers van Running Blind die het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Haarlem brachten.

Bevrijdingspop 2017 gaat met zo’n 110.000 bezoekers de boeken in als een sfeervolle, feestelijke dag vol muziekvariatie.

*Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Die krijgen van Sena een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Elke dag zet de organisatie zich in voor haar rechthebbenden. Dat zijn er nu ruim 28.000. Zie: sena.nl.