Bevrijdingsrit herleeft in Haarlem

7

Zondag 7 mei kon Haarlem de uitgelaten sfeer van de bevrijding weer eens proeven. Net als op 8 mei 1945 trok een colonne van in de oorlog gebruikte voertuigen door de stad. Met chauffeurs achter het stuur die waren gestoken in uniforms uit de Tweede Wereldoorlog.

Eén van de hoogtepunten van de bevrijdingsrit op 7 mei was de aankomst op de Haarlemse Grote Markt. Dat was met 76 voertuigen nog best passen en meten. De initiatiefnemer van deze bevrijdingsrit, Richard Mutsaers, had bij het verkrijgen van de vergunning niet doorgegeven gekregen dat er een kraam stond met een enorm uitgezet terras.

De onthaal was geweldig met veel publiek welke met vlaggetjes langs de weg stonden te zwaaien. De voertuigen bleven twee uur op de Grote Markt staan en de bevrijders deelden chocolade uit precies zoals zij 72 jaar geleden deden.

Vanaf de Grote Markt vertrokken de bevrijders naar Bloemendaal waar ze op het gemeentehuis werden ontvangen door een enthousiaste en belangstellende burgemeester Bernt Schneiders. Deze haalde aan dat tijdens de 5 mei viering toespraak iemand sprak dat het elk jaar de zelfde woorden zijn maar deze woorden worden minder betekenis vol. Het mooie van wat hier nu staat is levende historie en dat maakt indruk omdat het heel dichtbij komt zodat je weet hoe het geweest is.

Na deze mooie woorden was het tijd voor een groepsfoto van alle geüniformeerde deelnemers en zwaaide de Liberation tour af naar Fort Veldhuis in Heemskerk.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

7 REACTIES

Comments are closed.