Wethouder opent buurttuin aan de Rijksstraatweg

0

Tegels er uit, planten er in

Woensdagochtend 24 mei opende wethouder Duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema de buurttuin aan de Rijkstraatweg 338-346 in Haarlem-Noord. Dit nieuwe stukje groen is een initiatief van Carla van Zantvliet, eigenaar van ijswinkel Het IJsparadijs.

Zij heeft zich ingezet om het betegelde plein voor haar winkel te vergroenen. Samen met de projectgroep Steenbreek023, een tuinarchitect, buurtgenoten, en de gemeente is de tuin tot stand gekomen.

Vergroenen van tuinen en openbare ruimte Steenbreek023 wil zoveel mogelijk Haarlemmers stimuleren om hun tuinen te vergroenen: tegels eruit, planten erin. Niet alleen omdat een groene tuin een mooiere tuin is, maar vooral omdat het nodig is: een tuin zonder tegels zorgt voor minder wateroverlast omdat regenwater direct de grond in kan. Ook draagt het bij aan het verminderen van hittestress en verrijkt het de biodiversiteit in de stad.

Gemeente Haarlem ondersteunt dit initiatief en wil het goede voorbeeld geven door op verschillende plekken in de openbare ruimte tegels te vervangen door groen.