De Grootste Band Van Nederland (DGBVN) speelt ’60 jaar popmuziek’

0

Op zondag 28 mei was de tweede editie van De Grootste Band Van Nederland (DGBVN) nu op het terrein achter de Lichtfabriek, Oerkapkade/Minckelersweg in Haarlem. Het concert begon om 15.15 uur, na een ludiek startsein van cultuurwethouder Jur Botter.

Op deze zon overgoten dag speelden bandleden (drummers, bassisten, gitaristen, toetsenisten, blazers en zangers) van De Grootste Band Van Nederland (DGBVN) een concert ’60 jaar popmuziek’. Een muzikale reis door het 60-jarige oeuvre van de popmuziek. Uit elk decennium werd een iconisch nummer gespeeld door de Grootste Band van Nederland. En natuurlijk werd het concert afgesloten met het lijflied van DGBVN ‘Rockin’ in the Free World’ van Neil Young.

Nog niet eerder zo groot

Na het succes van De Grootste Band van Nederland vorig jaar ging de organisatie er voor om nog groter te gaan. Het concert was bedoeld om aandacht te genereren voor stichting Muziekids dat zich inzet om langdurig zieke kinderen kennis te laten maken met alle facetten van de muziek. Gebleken is dat onder andere muziek maken een positieve bijdrage kan hebben op het genezingsproces.

Het idee is ontstaan nadat initiatiefnemer Alain Timmers een filmpje zag, dat in de zomer van 2015 op internet circuleerde. In dit filmpje spelen vele honderden Italiaanse muzikanten en vocalisten een nummer van The Foo Fighters. Via een oproep op zijn Facebookpagina verzamelde hij in rap tempo 250 muzikanten. In 2016 speelden rond de 250 muzikanten het nummer ‘Rockin’ in the Free World’ van Neil Young op de Haarlemse Grote Markt. Er werd een videoclip van gemaakt dat ook viral ging.

60 jaar popmuziek
Dit jaar ging de organisatie dus groter. De complete band van muzikanten werd aangestuurd door muzikaal leider Jaco van der Steen. Samen met de organisatie van DGBVN had hij nummers uit de rijke popgeschiedenis uitgekozen. Het thema van dit jaar was dan ook ’60 jaar popmuziek’. In totaal speelde DGBVN zeven iconische nummers uit de 50er, 60er, 70er, 80er, 90er en Nullies; uit ieder decennium één nummer. Uiteraard stond het nummer dat vorig jaar al gespeeld is in Haarlem door 250 muzikanten ‘Rockin’ In The Free World’ van Neil Young op de setlist.

Een reportage van Foto Ad Schaap.