Haarlemse Compaan-tablet voor ouderen

0
Uitreiking 1ste Haarlemse Compaan-tablet. Fotografie: Marisa Beretta.
Uitreiking 1ste Haarlemse Compaan-tablet. Fotografie: Marisa Beretta.

Op 11 januari kreeg mevrouw Oostdam een bijzonder cadeautje uitgereikt van wethouder Jur Botter (Wmo/welzijn). Zij mocht als eerste inwoner de Haarlemse editie van de ‘Compaan’ in gebruik nemen, een tablet speciaal ontworpen voor senioren. Want mevrouw mag dan wel 87 jaar oud zijn, ze gaat nog altijd met haar tijd mee.

Beeldbellen met Zweden
Ik ben zo blij! Contact met mijn familie wordt nu veel makkelijker. Eén van mijn kinderen woont in Zweden. Met beeldbellen op de tablet kan ik haar straks veel vaker spreken. Bovendien zie ik, ondanks de afstand, toch mijn achterkleinkinderen opgroeien!” Jur Botter overhandigde mevrouw de tablet nog maar net, of mevrouw Oostdam ging al vol enthousiasme aan de slag. Binnen no-time werd verbinding gelegd met haar dochter in Scandinavië.

Speciaal ontworpen voor ouderen
En dat ging met slechts een paar drukken op het overzichtelijke scherm. De Compaan is namelijk speciaal ontwikkeld voor ouderen die het lastig vinden om met een normale tablet te werken. De tablet maakt onder meer gebruik van grotere knoppen en extra veilige software. De Compaan biedt bovendien een beschermde omgeving om alleen met bekenden in contact te komen. Komen gebruikers er niet helemaal uit? Dan kunnen zij bellen met een helpdesk, voor hulp of informatie.

Haarlemse editie
In het kader van het Jaar van de Ontmoeting (2017) en het Jaar van de Toegankelijkheid (2018) heeft Compaan voor Haarlem een speciale editie ontwikkeld. Ouderen krijgen via de tablet toegang tot verschillende Haarlemse diensten, waaronder Haarlem Ontmoet, BUUV en de Sociaal Wijkteams. Bovendien is ook het Servicepaspoort eenvoudig beschikbaar. Wethouder Jur Botter vindt het belangrijk dat deze initiatieven voor iedereen toegankelijk zijn. “Steeds meer organisaties zijn te bereiken via een knop op de Compaan. Ook zorginstellingen, zoals Zorgbalans.

Zes maanden gratis
Zien is geloven, dus besloot mevrouw Oostdam de proef op de som te nemen. Na gedrukt te hebben op de ‘terugbelknop’, werd ze al binnen enkele minuten gebeld door een medewerker van Zorgbalans. Het is illustratief voor de goede werking van het systeem. Jur Botter: “Ik denk dat dit nog maar het begin is. Straks zijn nog veel meer mooie, nieuwe technieken voor ouderen toegankelijk. Ik hoop dan ook dat meer senioren zich aanmelden voor een Compaan.” De Haarlemse editie is de eerste zes maanden gratis, dankzij een tegemoetkoming van de gemeente Haarlem. Daarna kan de Compaan worden overgenomen en betaalt de gebruiker per maand een kleine vergoeding.

Online spelletjes
Mevrouw Oostdam had geen zes maanden nodig en was na 30 minuten al volledig overtuigd. Beeldbellen is voor haar een fijne toevoeging, maar ook het spelen van spelletjes bleek bij mevrouw in de smaak te vallen. Zeker toen zij een potje vier-op-een-rij won van haar dochter. Met een klein beetje hulp van haar achterkleindochter en de wethouder, maar dat hoeft de tegenpartij niet te weten!

Heeft u ook interesse in de Haarlemse Compaan?
Meld u dan aan via www.uwcompaan.nl/haarlem.
Zolang de voorraad strekt!