Paasverhaal in Haarlem, “Heeft U Jezus gezien?”

3

Wandeltheater Dolorosa gaf zaterdag 24 en zondag 25 maart een unieke theaterbeleving van het Paasverhaal in Haarlem. Het decor kreeg nog extra allure en sfeer doordat het plaats vond in en om de middeleeuwse kruiskerk Grote of St. Bavo met zijn ontelbare glas-in-loodramen.

Het Wandeltheater Dolorosa trekt al jaren duizenden bezoekers uit heel Nederland en België. Dit evenement verrast de bezoekers met 12 verschillende scenes uit het leven van Jezus Christus.

Veel mensen – gelovig of niet – zijn beelddenkers. Ze hebben beelden in plaats van woorden nodig om iets goed te begrijpen. Via vele levende standbeelden, moderne dans, toneel, live muziek en beeldende kunst wordt het verhaal verteld; met weinig woorden maar vol emotie. Het unieke van dit theaterstuk is onder andere dat de bezoekers niet op één plek konden gaan zitten, maar als groep met een gids bij de verschillende scènes langs gingen.

Zo speelde een deel van het Paasverhaal buiten de Bavokerk af op de Grote Markt. De harde kreet “Heeft U Jezus gezien?” over de markt van één van de levende standbeelden deed menig voorbijganger verschrikt doen omkijken. Er was een afwisseling van kunstvormen, waarbij de vele levende standbeelden de basis vormde van deze voorstelling. Door live muziek, dans- en theaterscènes werden gebeurtenissen uit het leven van Jezus verbeeld. Er werden bijna geen woorden gebruikt, waardoor een spannende dynamiek ontstond en het publiek het gevoel kreeg zelf in het verhaal rond te lopen.

De sensationele theater-Passion speelt elk jaar rond Pasen in een andere stad en heeft bezoekers uit heel Nederland en België. Deze passion was geen zwaarmoedig verhaal maar een hoopgevend, verbindend verhaal waarna iedereen blij naar huis ging.

Wandeltheater Dolorosa komt voort uit de stichting Arts Alive die als doel heeft creativiteit vanuit een christelijke identiteit te ontwikkelen tot kunst en deze uit te voeren. De visie die zij daarbinnen hanteren is: ‘Door middel van kunstvormen mensen na laten denken over God en Zijn liefde, zodat er op een nieuwe manier een verbinding tussen hen en God kan ontstaan’. Gods liefde centraal zetten vinden zij essentieel. Juist in deze tijd waarin geloof en godsdienst vaak gekoppeld worden aan geweld, terrorisme en andere negatieve invalshoeken. Dit terwijl in de geschiedenis godsdienst in het algemeen en het christendom in het bijzonder ook drijfveer is geweest voor onbaatzuchtig helpen en allerlei vormen van naastenliefde.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

3 REACTIES

Comments are closed.