Dan Brown en de vrijmetselarij

Lezing op 12 april in Haarlem belooft duidelijkheid

6

Dan Brown’s roman ‘Het verloren symbool’ gaat over de vrijmetselarij. Miljoenen exemplaren gingen er van het boek wereldwijd over de toonbank. Ook in ‘De Da Vinci Code’ speelde de broederschap al een rol. In zijn nieuwste boek ‘Oorsprong’ stelt Dan Brown de vragen die vrijmetselaren al eeuwen bezighouden.

Vrijmetselarij wordt daardoor weer in het middelpunt van de belangstelling geplaatst, want de broederschap is het decor en speelt eigenlijk zelfs een hoofdrol in sommige boeken van Dan Brown. Wat is het geheim dat de leden bewaren en wat is het verloren symbool? Wat is er in Dan Brown’s boeken waar en wat is er niet waar?

Ook in Haarlem is een vrijmetselaarsloge, Loge Kennemerland. Wat gebeurt daar en wat voor soort mensen zijn er lid? In ‘Het verloren symbool’ trekt Dan Brown een sluier weg van een deels verborgen wereld vol mystiek, genootschappen en geheime ruimtes. Dat deed hij al eerder in ‘De Da Vinci Code’. Maar op het betrouwbaarheidsgehalte van zijn onthullingen kwam destijds veel gefundeerde kritiek. Heeft hij daarvan geleerd of moeten wij ook ‘Het verloren symbool’ met een korreltje zout nemen, als hij de vrijmetselarij beschrijft?

Lezing en rondleiding
Op donderdag 12 april zal Paul Marselje, oud-hoofdbestuurslid van de Nederlands Orde van Vrijmetselaren, in een lezing aan de hand van het boek in de wereld van Dan Brown duiken. Hij zal daarbij meer vertellen over de feiten, fictie en de mysteries van de vrijmetselarij. De methode van het werken met symbolen en rituelen krijgt ruime aandacht, net als het verloren symbool.

Info
Meer informatie over de vrijmetselarij is te vinden op de website logekennemerland.nl

Ripperdastraat 13
Aanvang 20.00 uur; zaal open 19:30 uur.
Toegang € 5,- inclusief koffie of thee.
Aanmelden: secretaris.loge127@vrijmetselarij.nl

6 REACTIES

Comments are closed.