Bevrijdingsloop 4/4; vrijheidsloop precies tussen de buien door

0

Op woensdag 4 april was de Bevrijdingsloop 2018 van Bevrijdingspop Haarlem. Start en finish was bij de muziekkoepel in Haarlemmerhout, de plek waar een maand later het Herdenkingsconcert en Bevrijdingspop worden gehouden.

De Bevrijdingsloop is een funrun van 6 kilometer waarbij gezamenlijk of individueel een prestatie werd nagestreefd. Er was geen officiële tijdwaarneming. Naast dit sportieve aspect werd in de estafette figuurlijk de vrijheid doorgegeven.

Wie rond 18 uur de donkere wolken boven Haarlem zag en in de regen liep kon vast niet geloven dat de buienrader een droog uurtje aan gaf rond de tijd van de Bevrijdingsloop. Die voorspelling was juist. Na een warming-up gaf voorzitter Simon Raedts van BevrijdingsPop Haarlem rond 20.30 uur het startschot.

Vier vrijheidsevenementen
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Om die reden organiseert Bevrijdingspop in aanloop naar 4 en 5 mei vier Vrijheidsevenementen. Op 1 januari 1/1 vond de Vrijheidsduik al plaats in Zandvoort. Op 2 februari 2/2 was het Bevrijdingsdebat met leerlingen van Het Schoter. Op 3 maart 3/3 werd de Bevrijdingswandeling gehouden, langs locaties met een link naar de Tweede Wereldoorlog en (on)vrijheid in het algemeen. De Bevrijdingsloop op 4 maart 4/4 was het vierde en laatste vrijheidsevenement van dit jaar, in aanloop naar Bevrijdingspop op 5/5.

Een reportage van Foto Ad Schaap.