Aankomst 71e Bloemencorso Bollenstreek in Haarlem

3

Zaterdagavond 21 april kwam rond 20.50 uur de 71e editie van het bloemencorso Haarlem binnen rijden. Het thema van het corso 2018 was Cultuur. De corso bestond uit achttien praalwagens en wel meer dan twintig rijk met bloemen versierde luxe en bijzondere wagens. Voor een extra feestelijke uitstraling werd de stoet begeleid door muziekkorpsen. Deze editie had ook veel muziek op de wagens.

Het was dit jaar geen mooie aankomst op de gemeentegrens van Haarlem. Het corso kwam langs maar met hoge snelheid en honderden meters met helemaal niets tussen de praal- en luxewagens. Het “wauw-effect” wat zo mooi in het ontvangen overzicht stond bleef daar door helaas uit.

Op het kruispunt Wagenweg – Westelijke Randweg ging het met de verkeersbegeleiding helemaal fout. Tientallen auto’s kwamen op het kruispunt vast te zitten. Even later werd het nog gevaarlijker. Vanaf kruispunt Lanckhorstlaan – Zandvoortselaan kwamen auto’s tussen de praalwagens door uit de stoet. Paniek brak bij het publiek uit toen die deze auto’s plotseling recht op hun af zagen komen. Kinderen die op de rand van het trottoir zaten kregen de schrik van hun leven.

Haarlem Regenboogstad aanwezig op Bloemencorso
Tijdens het Bloemencorso op 21 en 22 april rijdt de gemeente Haarlem, naast twee praalwagens, met  een speciale Regenboogwagen mee. Een cabriobus uit het NZH Vervoermuseum, wordt in de regenboogkleuren omgetoverd om de aandacht op Haarlem als Regenboogstad te vestigen.

Haarlem is een Regenboogstad en maakt zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI’s) in de stad. De gemeente werkt hiermee samen met de Regenboogpartners in Kennemerland bestaande uit COC Kennemerland, Gay Haarlem en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Tijdens het Bloemencorso staat de zogenoemde Regenboogbus hiervoor symbool. Aan boord een bont gekleurd gezelschap. Dragqueen Miss Multiple Joyce, een rol van Alexander van der Doorn, is host en zingt liedjes. Daarnaast zijn er nog een aantal andere artiesten op de bus aanwezig om het miljoenen publiek langs de kant te vermaken met vrolijke nummers. DJ Sid draait de boel aan elkaar.

Vandaag (zondag 22 april) is er een speciaal programma rondom de Regenboogwagen op de Gedempte Oudegracht in Haarlem tegenover de winkel van Van Duivenbode. Host Miss Multiple Joyce presenteert vanaf 13.00 uur een muzikaal programma vanaf het open dek van de bus. Artiesten uit LHBTI-gemeenschap in Haarlem treden op. Singer-songwriter Nina Nicolai, Bibi en de Nielsjes, Jos Zwart, klassiek duo rondom Jop van Gennip en de zangeressen Lisa en Marieke van de band ABBA Dance zingen bekende hits tot 16.30 uur.

Het Bloemencorso van de Bollenstreek het enige evenement van dit kaliber is dat zich afspeelt in het voorjaar, is het eveneens het enige corso dat wordt opgebouwd met bolbloemen zoals hyacinten, tulpen en narcissen. Niet voor niets wordt het Bloemencorso van de Bollenstreek ook wel het gezicht van de lente genoemd, want geen corso kan zich meten met de unieke lentekleuren en geuren die dit omgeeft.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

3 REACTIES

  1. Het was in haarlem ook gewoon een zooitje normaal draaien ze vanaf houtplein bij ah de hoek om maar nu moesten ze aan overkant bij napoli de bocht maken wat ook niet eens ging bijna
    En hoe kwam dit omdat 1 of andere idioot geen borden had laten neerzetten voor niet parkeren van de wagens was 1 grote bende
    Hopelijk leert de gemeente bunker van volgend jaar weer

Comments are closed.