Nest eikenprocessierups aangetroffen in Haarlem

0

Vorige week heeft Spaarnelanden een nest aangetroffen van de eikenprocessierups. Het nest is, hoog in een eik, aangetroffen in de Floris van Adrichemlaan in Boerhaavewijk. Spaarnelanden laat in opdracht van gemeente Haarlem het nest verwijderen. Vanwege de standplaats en hoogte van het nest vormt het echter geen verhoogd risico voor de volksgezondheid.

Het nest is vorige week aangetroffen tijdens reguliere snoeiwerkzaamheden. Het is het eerste nest dat in Haarlem wordt aangetroffen in de bewoonde omgeving. Dat het nest is aangetroffen, komt niet onverwacht. Spaarnelanden laat jaarlijks een onderzoek uitvoeren naar de mogelijke aanwezigheid van de rups bij eiken in de openbare ruimte. Uit deze onderzoeken bleek de afgelopen jaren al dat de rups mogelijk zou kunnen opduiken in Haarlem.

Verwijderen nest
Spaarnelanden heeft opdracht gegeven aan een gespecialiseerd bedrijf om het nest te verwijderen. Doordat de eikenprocessierups explosief oprukt in het hele land, lukt dit echter niet direct. Spaarnelanden markeert de boom zo snel mogelijk met een lint, met daarop ‘eikenprocessierups’, zodat inwoners zijn gewaarschuwd. Het nest wordt verwijderd in de week van maandag 11 juni tot en met vrijdag 15 juni 2018.

Gezondheidsklachten door de rups
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor mensen erg vervelend zijn. De pijlvormige haartjes hebben kleine weerhaakjes die de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen. Daarbij komen stoffen vrij die reacties oproepen die lijken op allergische reacties. De klachten kunnen bestaan uit jeuk en huiduitslag, ademnood en zware oogirritaties. Ze kunnen worden veroorzaakt door direct contact met de huid, maar ook door brandharen die met de wind zijn meegevoerd. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Het is belangrijk dat men een nest te allen tijde met rust laat en een locatie van een nest zoveel mogelijk vermijdt.

Melden eikenprocessierups
Komt u langs een gemeentelijke weg een eikenboom tegen met de eikenprocessierups? Laat het nest met rust en meld dit bij de gemeente Haarlem. Dit kan via www.haarlem.nl of telefoonnummer 14 023.

Kijk voor meer informatie op www.spaarnelanden.nl/inwoners/bomen/eikenprocessierups.

Advertentie