Spectaculaire 61e editie Mars der Muzikanten

5

Op zondag 10 juni was de 61e editie van de Mars der Muzikanten op de Haarlemse Grote Markt. Het was een warme zonovergoten dag en de organisatie had maar liefst twee tribunes laten plaatsen om alle korpsen van begin tot eind goed te kunnen volgen.

Blij met Muziek
Blij met muziek is een uit 25 leden bestaande drumband die hoofdzakelijk bestaat uit mensen met een beperking. Met hun slagwerk, melodisch slagwerk en koperblazers doen zij hun uiterste best om mee te komen in de hedendaagse mars en showband wereld.

Met optredens in optochten en parades en met een eigen show waarbij ze al spelend een prachtige choreografie laten zien zijn ze intussen een bekende verschijning in en om Haarlem geworden. Ook buiten Haarlem zijn zij regelmatig te vinden, met vorig jaar weer een geweldig optreden op de paramusicadag bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, waar zij net als de voorgaande keren een 1e prijs wisten te bemachtigen. En dit voorjaar hebben zij de muzikale omlijsting verzorgd van het groot poëzie feest in theater de Flint te Amersfoort. Met de opkomst met het nummer “Always look on the bright site of live” is precies de toon gezet van deze band, muziek en plezier. Alle nummers zijn geschreven en/of bewerkt door Piet van der Lubbe en Marcel Hagenaars.

Jong Damiate Haarlem
Voor u staat aangetreden Jong Damiate Haarlem. Een kleine, maar enthousiaste groep Haarlemse muzikanten die graag samen met elkaar muziek maken. Ondanks dat het ledenaantal bij Jong Damiate afneemt omdat weinig kinderen tegenwoordig kiezen voor spelen in een band willen zij met elkaar laten zien hoe leuk hun hobby is.

De show van dit jaar gaat dan ook over samen muziek maken. We hebben dit jaar geen thema aan de show meegegeven, maar gekozen voor nummers die ze leuk vinden om te spelen. Want als je doet wat je leuk vind, dan straalt dat iets uit en DAT willen we late zien. Dat er creatieve oplossingen nodig zijn om met een klein groepje een mooie show neer te zetten zal straks duidelijk worden. De echte Tambour-Maître van Jong Damiate, Dylan van Reijen, loopt dit jaar namelijk zelf mee in de show. Hij wilde zijn trombone maatjes namelijk niet in de steek laten. Daarom hebben we voor deze keer een stand-in gevraagd om voor hem in te vallen. Ook zult u straks vlaggen op het veld zien verschijnen, want ondanks dat we momenteel geen leden hebben in de guard groep vinden wij dat dat thuishoort in de show van onze jeugd. Maar waar we die dan vandaan gaan halen?

Verder nemen onze jongste leden ook dit jaar deel aan de show op de grote markt…. Met deze keer zelfs een jongen bij de pompons. Hij is hard aan het oefenen op de trommel, maar wilde zo graag mee naar buiten dat hij besloot om met de pompons mee te doen in de show. Als dat geen enthousiasme is, dan weten wij het niet meer!

Kortom… deze enthousiaste groep muzikanten gaat u laten zien hoe leuk en veelzijdig hun hobby is en hoe leuk het is om SAMEN ergens voor te gaan. Zij genieten met volle teugen van hun hobby en onder het mom van “samen staan we sterk “ gaan zij u vol trots hun nieuwe show presenteren.

Jong Damiate staat onder leiding van stand-in Tambour-Maître Sanne Peeters en miss Pompon Esmée van Leen.

Marchingband Tamarco uit Leiderdorp
Voor u staat aangetreden Marchingband Tamarco uit Leiderdorp. Zij presenteert vandaag haar nieuwe show ‘Wanderlust’. ‘Wanderlust’ staat voor: ‘Een diepe, ongecontroleerde behoefte om je spullen te pakken en de wereld te ontdekken’. Een trektocht over planeet aarde. Rondzwerven, niet zozeer met de bestemming maar voornamelijk met de reis als doel. Een drang om onze wereld te ontdekken, te verdwalen, te genieten, te verzamelen, te leren, te delen, te trotseren, te doorstaan, te overwinnen. Oude herinneringen ophalen en nieuwe herinneringen maken. Tamarco neemt u mee op deze muzikale reis door de tijd, door het leven en langs verschillende plekken in de wereld. Maar ieder met zijn eigen gevoel, eigen beleving en eigen interpretatie.

‘Wanderlust’ is volledig geschreven door het eigen instructieteam. Dirigent Ferdi Seelbach schreef de muziek en instructeur Barry Lampen tekent voor de choreografie. Stap in bij Tamarco en reis mee onder leiding van Tambour-Maître Niels van der Fits.

Arnhem Band
Voor u staat aangetreden de Arnhem Band. Deze band van scouting Nederland bestaat uit ongeveer 40 spelende leden. Door hard te repeteren en vaak gezellige activiteiten te ondernemen zorgt de band dat de muziek en de choreografie altijd fris en fruitig is. De band kent een gemiddelde leeftijd van 16 jaar. Dat zal de band ook laten terugkomen in de show.

De Arnhem Band presenteert met gepaste trots de show: ‘Young, wild and Free – time flies.’ Waarin u zeker zult zien dat de jeugd de toekomst heeft. Laat u meeslepen in de jonge en ambitieuze generatie van deze tijd. De muziek van de show is gearrangeerd door Guus Jansen. De choreografie is geschreven door Annelies van Kempen en geïnstrueerd door eigen leden. Instructeur van de band is Maarten Peijnenborg. De Arnhem Band staat vandaag onder leiding van Maarten Peijnenborg en Marte van der Wijk.

Excelsior Renkum
Excelsior Renkum neemt u mee terug naar de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden.

Tijdens de show “Airborne” zullen verschillende onderdelen en emoties rondom deze Slag om Arnhem, zowel muzikaal als show technisch, verteld gaan worden. Het vertrek van de vliegtuigen met geallieerde parachutisten, de droppingen en grondgevechten die plaatsvonden, het rouwen om- en het eren van de gesneuvelde soldaten, de wederopstanding van de geallieerde troepen en de uiteindelijke bevrijding zullen voorbij komen. De arrangementen en de choreografie van deze geheel nieuwe show zijn speciaal voor Excelsior geschreven door dirigent en instructeur Ferdi van Maanen.

Met behulp van een ervaren en enthousiast instructieteam is er door het korps hard gewerkt, om de zeer indrukwekkende Slag om Arnhem op een mooie en waardige manier uit te beelden. In juli 2017 werd deze show op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade beloond met een gouden medaille!

Leef mee met Excelsior Renkum tijdens de show “Airborne” onder leiding van tambour- maître Pim ten Have.

Damiate Band Haarlem
Stelt u zich eens voor: Haarlem bij nacht… duistere figuren, onmogelijke gebeurtenissen, één man die het op kan lossen… het lijkt wel een superheld. Ongelofelijk maar alles kan in films. Vandaag brengt de Damiate Band Haarlem de show van 2018. Geïnspireerd op diverse films waarin de hoofdpersoon een geheim agent is. Als geheim agent moet je snel beslissingen kunnen nemen en dat zei je ook terug in de show.

De show is geschreven door hun eigen Agent S. Ingestudeerd met ijzeren discipline door Agent L en Agent R. Het geheel staat onder leiding van onze Special Agent N.

Geacht publiek,
De nummers die de band vandaag laat horen en vooral ook zien zijn: Harlem Nocturne, Peter Gunn, Mission Impossible, For your eyes Only, The avengers en The incredibles. Onder leiding van Thomas Nooij heten wij u welkom in de spionnenwereld van de Damiate Band Haarlem.

Finale
De taptoe eindigde in een finale met het Wilhelmus waarmee de korpsen een geweldig mooie editie afsloten en op eigen muziek de Grote Markt verlieten.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

5 REACTIES

Comments are closed.