Opening 24e editie Haarlem Culinair door culinaire tv-bekendheid Yvette van Boven

0

Horecaondernemers waren donderdag 2 augustus druk bezig om de laatste voorbereidingen te treffen voor de opening van de 24e editie van Haarlem Culinair, dat van 2 tot en met 5 augustus op de Grote Markt plaats vindt. Vanaf 17.00 uur gingen de restaurants open maar de officiële opening was om 18.30 uur.

Culinaire tv-bekendheid Yvette van Boven, van het VPRO programma Koken met van Boven, nam de officiële opening op zich. Naast haar tv programma schrijft Yvette van Boven voor o.a. Volkskrant en Libelle.

Voor het officiële moment wilde Yvette even de microfoon voor het openingswoord. In een dankbare herinnering sprak Yvette over Han de Kroon van Horecavers, organisator van de aan Haarlem Culinair verbonden Slow Food markt -gericht op lekker, puur en eerlijk voedsel- die er wegens overlijden dit jaar voor het eerst niet meer bij is.

Vrijdagmiddag gaat een jury langs de deelnemende restaurants voor het beoordelen voor de zilveren “Smulpaap” schaal.

Het restaurant dat de jury de beste spijs- Duitse wijncombinatie voorschotelt wordt als winnaar uitgeroepen. De jury bestaat dit jaar uit John Beeren van De Bokkedoorns, Alain Jacobs van Wines of Germany, Peter Edwards van Southern Cross en Herman Opmeer van Haarlem Culinair. Zaterdagmiddag rond 17.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

Restaurant ML en Ratatouille Food & Wine zijn de Michelin sterrenzaken op de Grote Markt. Nieuwkomers dit jaar zijn: Diga, Fortuyn, Urban Bistro – Old & New York Kitchen, Bistrobar Indonesia en Ome Pietje. Maar er staan ook weer oude bekenden: Restaurant Fris, Restaurant Parels, Dodici, Ristorante Napoli, Brick en Sushi Time. Onder de Perfect Sky is er naast een aanbod van bier, wijn en frisdrank ook cocktails van Bar Wigbolt, schenkt de Scroppino Bar het koude drankje en is er een wijnproeverij van Duitse wijnen.

Een reportage van Foto Ad Schaap.