Feit en fictie: Frans Hals Lezing

Met Kristien Hemmerechts en Dennis Weller

0

Op 1 september presenteert het Frans Hals Museum de tweede Frans Hals Lezing. Het evenement is een tweeluik over Hals: een lezing van een gerenommeerd wetenschapper over een aspect van zijn oeuvre, gevolgd door een nieuw verhaal van een fictieschrijver geïnspireerd op Hals’ leven (of een werk).

Dit jaar vervullen conservator Dennis Weller (USA) en auteur Kristien Hemmerechts (BE) de eervolle taak. De lezing is een tweejaarlijkse traditie en startte op 1 september 2016, de dag dat Frans Hals 350 jaar geleden begraven werd in de Grote of St.-Bavokerk.

Herontdekking Hals
Precies 150 jaar geleden werd Frans Hals (Antwerpen ca. 1582 – Haarlem 1666) herontdekt als modern idool, na even zo lang nauwelijks waardering te hebben gekregen. Dankzij de invloedrijke Franse kunstcriticus Théophile Thoré-Bürger ontstond een hernieuwde interesse voor Hals’ schilderijen en een herwaardering van zijn schilderstijl onder eigentijdse schilders. Thoré-Bürger prees in publicaties Hals’ virtuositeit en gedurfde penseelvoering en stelde deze ten voorbeeld aan moderne kunstenaars. Frans Hals werd bewonderd, zelfs aanbeden door laat 19e-eeuwse kunstenaars als Edouard Manet, Max Liebermann, John Singer Sargent, James Ensor, Mary Cassatt, Gustave Courbet, McNeill Whistler, William Merritt Chase, Henri Fantin-Latour en Vincent van Gogh.

Door de publicaties van Thoré-Bürger werden niet alleen kunstenaars geïnspireerd: de prijzen van Hals’ werk stegen razendsnel en ieder gerespecteerd museum en verzamelaar – in Europa en de Verenigde Staten – stond te popelen om een Hals te verwerven. Dr. Dennis Weller zal hierop ingaan in zijn wetenschappelijke lezing.

Tentoonstelling Frans Hals en de Modernen
Dit najaar laat Frans Hals en de Modernen: Hals ontmoet Manet, Singer Sargent, Van Gogh zien wat Hals’ impact is geweest op moderne schilders. Het Frans Hals Museum toont 120 unieke meesterwerken uit (inter)nationale musea en privécollecties. Niet eerder was er een tentoonstelling te zien van deze omvang.

Dennis Weller
De populairwetenschappelijke lezing komt voor rekening van Dr. Dennis Weller, curator Northern European Art bij het North Carolina Museum of Art in Raleigh. Weller promoveerde op zijn proefschrift over de Haarlemse schilder Jan Miense Molenaer en werkte o.a. in het Metropolitan Museum of Art in New York en voor The Burlington Magazine. Hij droeg bij aan diverse publicaties over kunstenaars uit de Gouden Eeuw en aan een onderzoek naar de aanwezigheid van het werk van Frans Hals in Amerika voor het Center for the History of Collecting, The Frick Collection, New York.

De lezing van Dennis Weller is in het Engels. Een Nederlandse vertaling is beschikbaar.

Kristien Hemmerechts
Het fictieve verhaal wordt geschreven en verteld door de Belgische auteur Kristien Hemmerechts. Voor de tweede Frans Hals Lezing ensceneert ze een ontmoeting tussen Frans Hals en Jacobus Zaffius, een door Hals geportretteerde katholieke geestelijke.

Van Hemmerechts verschenen vele romans (reisverhalen, verhalenbundels en essays). Naast docentschappen en gastdocentschappen bij diverse universiteiten schrijft Hemmerechts al jaren regelmatig recensies over Engelstalige literatuur voor Vlaamse en Nederlandse kranten.

De lezing van Kristien Hemmerechts is in het Nederlands, een Engelse vertaling is beschikbaar.

Programma Frans Hals Lezing
De tweede Frans Hals Lezing vindt plaats op zaterdag 1 september om 19.30 uur in de Grote of St.-Bavokerk en is toegankelijk voor iedereen. Toegangskaarten à € 7,50 zijn te verkrijgen via de website van het Frans Hals Museum. Na een welkomstwoord van directeur Ann Demeester volgt de wetenschappelijke lezing van Dennis Weller, gevolgd door een muzikaal intermezzo. Kristien Hemmerechts sluit de avond af met een fictief verhaal. De Grote of St. Bavokerk is vanaf 19.00 uur open.

Info
Tweede Frans Hals Lezing
1 september 2018, 19.30 uur kerk open, start 20 uur
Locatie: Grote of St.-Bavokerk, Grote Markt, Haarlem

Tickets Kaarten kosten € 7,50 en kunnen via https://tickets.franshalsmuseum.nl/evenementen besteld worden. Vrienden van het museum krijgen korting en betalen slechts € 5 per persoon, op vertoon van hun Vriendenpas.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)