Presentatie Han de Kroon Krozenbier bij Brouwerij Uiltje

2

Op vrijdagmiddag 18 augustus presenteerden Han de Kroon en Brouwerij Uiltje het resultaat van een mooie kruisbestuiving: Krozenpruimen en Bier. De twee bedrijven, ook nog buren van elkaar, zijn gevestigd in Haarlemse Waarderpolder.

Prunus cerasifera
De kroos (Lat.: Prunus cerasifera), ook wel kerspruim geheten, is een aan mirabel, abrikoos en pruim verwante fruitsoort die vroeger (tot de 70-er jaren van de vorige eeuw) volop werd geteeld en zoals het meeste hoogstamfruit nagenoeg verdwenen is uit de hedendaagse fruitteelt. Natuurlijk was het Han de Kroon die met het onder de aandacht brengen van vergeten groenten nu ook met het vergeten fruit, ’n steenvrucht uit Grootmoederstijd kwam.

Met een paar bakjes die over waren ging de inmiddels overleden Han de Kroon naar Gido Koop, buurman en bierbrouwer bij Brewing Company Uitje met de vraag of daar een biertje van te maken was. Het mooie resultaat was te proeven tijdens de presentatie voor de brouwerij.

Nagedachtenis op het Krozenbier
Op het bierflesje staat een mooi omschrijving van de totstandkoming ter nagedachtenis aan Han waarvan akte.

Kroos is een mooie kruising tussen kersen en pruimen uit grootmoeders tijd. Deze zijn afkomstig van de laatste krozenboomgaard in Nederland in het Land van Maas en Waal. Deze sappige steenvrucht inspireerde Han tot een kruisbestuiving tussen ’t Uiltje en de buren Han de Kroon.

Het resultaat is een zachte , licht zure tarwe pale ale van 4.4% Alc. met mooie fruittonen welke erg geschikt is voor de lente en zomer in het zonnetje op een terras of in de boomgaard.

Tot ons aller spijt heeft Han zelf hier nooit meer van mogen genieten. Laten we daarom gezamenlijk met dit bier proosten op het vruchtbare leven van deze prachtige man.

Krozenboomgaard
Behalve vers in desserts, worden van deze krozen sauzen, krozen-notengelei, jams, krozendrank, krozenwijn en -bier gemaakt. Het vruchtvlees zit tamelijk vast aan de steen, de schil is dun en strak. Het sap is heerlijk friszoet en heeft een geheel eigen smaak. Bij sommige variëteiten wordt behalve het specifieke krozenaroma, ’n vleugje perzik-, kersen- of abrikozensmaak geproefd. Er is nog één krozenboomgaard in Nederland met ongeveer 100 krozenbomen, bijna allemaal verschillende variëteiten , met verschillende smaken en gebruikskwaliteiten.

Populaire vrucht
De kroos lijkt op een kleine pruim, maar smaakt toch net wat anders. Tot de jaren 60 was er op elk Maas en Waals erf wel een krozenboom te vinden. De vrucht werd veel uit de hand gegeten, jam van de vrucht was ook erg populair. Jamfabriek De Betuwe (van Flipje) exporteerde jam uit de Maas en Waalse krozenboomgaarden zelfs naar Engeland, waar ze dol waren op de aparte smaak van de vrucht.

Vanaf de jaren 60 verdwenen de krozenbomen in een rap tempo uit het Maas en Waalse landschap. Vermoedelijke oorzaak daarvan is de nachtvorstgevoeligheid van de boom en de jaarronde import van pruimen. Met het kweken en verkopen van deze bijzondere bomen wint de boom hopelijk een deel van haar oude populariteit terug.

Voordelen
Het telen van krozenbomen brengt namelijk ook veel voordelen met zich mee. Naast de fraaie boomvorm en de mooie, roze bloesems is de vrucht vroeg rijp. Ook is de teelt van de vruchten relatief makkelijk, doordat de vrucht moeilijk vatbaar is voor ziektes. De smaak van de krozen kan per boom iets verschillen, waardoor je kunt selecteren op smaak naar voorkeur.

Han de Kroon
Han de Kroon Horecavers B.V. is een Horecagroothandel in aardappelen, groenten en fruit gevestigd in de Waarderpolder te Haarlem. Met een enthousiast team leveren zij dagelijks aan vele gerenommeerde restaurants in Noord-Holland en omgeving.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

2 REACTIES

Comments are closed.