Herdenking met kranslegging op graf Hannie Schaft

0

Op het graf van Hannie Schaft op de Eerebegraafplaats in Overveen zijn zondag 25 november kransen gelegd tijdens de jaarlijkse herdenking van de verzetsheldin Hannie Schaft ‘het meisje met het rode haar’.

’s Middags hield PvdA-prominent Jacques Wallage in de Groenmarktkerk de jaarlijkse Hannie-Schaft lezing. De 72-jarige Groninger twijfelde geen moment toen hij door het organiserende comité werd gevraagd voor de lezing. De Tweede Wereldoorlog heeft als een rode draad door zijn leven gelopen. Zijn joodse ouders, die ondergedoken hebben gezeten, liepen trauma’s op die nooit meer overgingen. De ouders van zijn moeder werden vermoord en van zijn vader een broer en twee zussen.

Tevens was er een klein voorproefje van een nieuw project, Hannie & Gemma. Dit is een micropera die volgens planning in september 2020 langs alle scholen in Nederland moet gaan. Deze te maken mini-opera over Hannie Schaft voor haar 100ste geboortedag is dankbaar ontvangen door de Nationale Hannie Schaft Stichting. Gelet op de omvang van dit project trekken Arno’s Eigenwijs en de stichting Kunststuk naast elkaar op.

Na afloop werd een stille tocht gehouden naar het monument voor Hannie Schaft in het Kenaupark.

Een reportage van Foto Ad Schaap.