Nieuwjaarsduik Zandvoort 2019 voor Stichting Vaarwens [Foto’s + video]

0

Ook dit jaar konden de liefhebbers weer deelnemen aan de Nieuwjaarsduik van Zandvoort aan Zee. Het was de 60e editie van de Zandvoortse Nieuwjaarsduik en die stond in het teken van de Stichting Vaarwens.

Om 14.00 uur was bij Beachclub No5 de koude start voor een duik in de Noordzee. De temperatuur was aangenaam. Ondanks een stevige frisse wind met een matig zonnetje waren er ruim 5100 deelnemers. Met deze 60ste editie is de Nieuwjaarsduik in Zandvoort de oudste duik van Nederland. In 1960 begonnen door zwemvereniging Njord ’59 gingen er een zestal duikers te water om het open water seizoen te openen. Onder leiding van de nu 88-jarige Ok van Batenburg -die ook bij deze editie aanwezig was- gingen zij toen het koude Noordzeewater in.

De Nieuwjaarsduik Zandvoort heeft dit jaar Stichting Vaarwens als goed doel geadopteerd. Stichting Vaarwens laat mensen in hun allerlaatste levensfase nog één dag, zonder zorgen, op het water beleven. Het liefst samen met hun naasten. Geheel verzorgd, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. De oprichters van de Stichting stellen hiervoor hun eigen boot ter beschikking, waar zij ook op wonen. Een groot aantal vrijwilligers en sponsors maakt deze dagen mogelijk. Tot nu toe zijn 625 vaarwensen uitgevoerd, waarvan 95 in 2018. Nog nooit zijn er in een jaar zo veel vaardagen geweest. Dit geeft aan hoeveel behoefte er is aan de vaardagen van Vaarwens.

Op dit moment is Stichting Vaarwens bezig om een eigen schip te laten bouwen om daardoor nog meer mensen nog één onbezorgde dag te bezorgen, soms de laatste dag van hun leven. Drie vaarten per week is het maximum op dit moment. In 2018 moesten daardoor 12 uitbehandelde mensen teleurgesteld worden: de eerstvolgende mogelijkheid om te kunnen varen kwam voor hen te laat. Dat mag niet meer gebeuren, er gaat een eigen schip komen dat 7 dagen per week ingezet kan worden.

De verhalen van de gasten op de website van Stichting Vaarwens grijpen je aan. Je weet dat je nog maar kort te leven hebt, je bent uitbehandeld. En dan zijn er mensen die je, geheel vrijwillig, een prachtige dag bezorgen. En elke keer weer blijkt dat je op zo’n dag, soms de laatste dag van je leven, je zorgen kunt vergeten. Dat er ook nog gelachen kan worden.

Stichting Vaarwens neemt alle kosten voor de gasten voor haar rekening. Daarvoor is zij afhankelijk van sponsors. Het gaat om geld, veel geld: een eenmalig bedrag om de eigen boot te laten bouwen plus een terugkerend jaarlijks bedrag voor de exploitatie van de boot. Vaarwens wil nooit meer NEE hoeven zeggen en 7 dagen per week kunnen varen. En de vaartochten moeten gratis kunnen blijven. Er blijft niets aan een strijkstok hangen, alle vrijwilligers doen dit geheel belangeloos.

Een reportage van Foto Ad Schaap.