Team NL 2019 naar Special Olympics World Games in Abu Dhabi vertrokken [Foto’s + video]

Onder de deelnemers leden van het G-handbal team van de Blinkert uit Haarlem

1

Op donderdag 7 maart is Team NL de Nederlandse delegatie voor de Special Olympics World Summer Games met Etihad Airways vanaf Schiphol vertrokken naar Abu Dhabi. Van 14 tot en met 21 maart strijden in totaal 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 170 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi.

De 65 sporters en 23 coaches van Team NL zullen in Abu Dhabi actief zijn in 13 takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Deelname aan de World Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie ooit. Door middel van de World Games kunnen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau tonen en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau.

De Special Olympics worden georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking en vinden dus plaats naast de Olympische Spelen voor valide sporters en de Paralympics voor sporters met een lichamelijke handicap.

Wat is Special Olympics Nederland?
Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen, opgericht door Eunice Shriver Kennedy. Special Olympics zet zich in om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door het organiseren van sport.

Wat is de waarde van Special Olympics?
Naast het sportplezier, de vele gezondheidsvoordelen zorgt Special Olympics voor persoonlijke groei bij mensen met een verstandelijke beperking. Wij geven hen de kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer eigenwaarde en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren meer voor zichzelf op te komen.

Een mooi voorbeeld is shorttracker Hanz een jongen met een verstandelijke beperking en autisme. Hij maakte moeilijk contact, maar nu, na de World Games van 2017 kijkt hij vaker mensen aan. Special Olympics levert ook een belangrijke en onmisbare bijdrage aan een positieve beeldvorming van mensen met een verstandelijke beperking als volwaardige burgers van onze samenleving. Zo was er een ouder die nooit op zijn werk durfde te vertellen dat zijn dochter een verstandelijke beperking had, pas na haar selectie voor de World Games vertelde hij trots dat zij een Special Olympics sporter is. En zo zijn er nog talloze voorbeelden van ‘’Changing lives’, Changing attitudes’’.

Wat zijn de Special Olympics World Games?
Elke twee jaar vinden de Special Olympics World Games plaats, waarbij de Summer Games en Winter Games elkaar afwisselen. Van 14 t/m 21 maart strijden 7.500 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen om een podiumplaats tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2019! Bij elke spelen is er een host town programma, een indrukwekkende openingsceremonie waar in het verleden U2, Nelson Mandela en Michelle Obama op het podium stonden, een Torch Run en vele medal plaza’s .

Special Olympics Team NL 2019
Special Olympics Team NL bestaat in uit 98 personen; 64 sporters en 34 coaches en stafleden. De 64 sporters van Special Olympics Team NL zijn actief in 13 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

De 64 sporters van Special Olympics TeamNL zijn het voorbeeld voor vele mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Zij zullen laten zien dat zij aan geen enkele verwachting die in Nederland heerst voldoen, want zij zullen boven elke verwachting uitstijgen! Zij kunnen strijden, alles geven, de hoogste snelheden halen en het grootste sportplezier beleven en bovenal een team zijn en alle sportieve waarden uitdragen. Zij laten de kracht en kansen voor mensen met verstandelijke beperking op een wereldpodium zien.

Hoe worden sporters voor de World Games geselecteerd?
Iedere sporter met een verstandelijke beperking maakt kans om ingeloot te worden, niet alleen de beste, Special Olympics is ten slotte geen topsport, maar breedte sport. Een belangrijke voorwaarde voor deelname aan de World Games is dat de vereniging en sporter (in kwestie) deel hebben genomen aan onze tweejaarlijkse Nationale Spelen. Daar ervaart de sporter hoe het is om aan een groot sportevenement deel te nemen (2.000 sporters) en twee nachten van huis weg te zijn. De vereniging geeft vervolgens aan welke coaches en sporters geselecteerd zijn voor loting. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de minimale leeftijd van 15 jaar en zelfstandigheid van de sporter.

Wat is het verschil met de Paralympische of Olympische Spelen?
Waar het bij de Paralympische-, en Olympische Spelen draait om topsport, draait het bij Special Olympics World Games om recreatieve wedstrijdsport. Zo zijn er atleten die 15 kilometer per uur lopen, maar er zijn er ook die 6 kilometer per uur lopen. Deelnemers worden naar prestatieniveau ingedeeld in categorieën. Zo is iedere wedstrijd een eerlijke en gelijkwaardige strijd en kan iedere sporter, ongeacht zijn niveau, succes beleven. Maar dit betekent niet dat onze sporters achterover kunnen gaan leunen. Meedoen aan de Special Olympics betekent hard trainen. Wij willen dat zij zich fysiek en op technisch vlak verbeteren, dat iedere sporter zijn of haar sportdoelen stelt en daarvoor gaat.

Klopt het dat alle 64 sporters als het goed is naar huis komen met een medaille?
De kans dat alle sporters met een medaille terug komen is groot. Zekerheid is dat alle 64 sporters op het ere podium komen te staan. Special Olympics kent namelijk een podium met acht in plaats van drie plekken. Alle 64 sporters hebben straks hun moment op het podium in Abu Dhabi. Iedere sporter krijgt een prijs en de kans om zijn prestatie te vieren en aan de wereld te showen.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

1 REACTIE

Comments are closed.