Bomenkap Marquette Heemskerk

Joke Hoobroeckx van GOED-AARDIG en Peter Dicker van BOOM – “Iedereen bedankt!”

1

Na zevenenhalf jaar acties en verzet tegen de kap van de laatste 48 monumentale laanbomen van de oprijlaan Landgoed Marquette is op vrijdag 8 maart 2019 een definitief einde gekomen.

Sinds 1986 is de oprijlaan van het landgoed stapsgewijs vernieuwd en zijn de oude beuken en lindes vervangen door aanplant van koningslinden. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw constateerde de PWN dat de bomen aan de oprijlaan hun natuurlijke maximum leeftijd aan het bereiken waren en er dus een plan van aanpak moest komen om de bestaande bomen te gaan vervangen door nieuwe aanplant. Na deskundig advies ingewonnen te hebben werd besloten om de bomen op de laan in drie fases te gaan vervangen met tussenliggende periodes van tien jaar.

Medio 2011 moest de laatste fase uitgevoerd gaan worden maar door de in het leven geroepen actiegroep Behoud Bomen Oprijlaan Marquette (BOOM) en Milieudefensiegroep GOED-AARDIG wist men dit tegen te houden tot 21 februari jl. toen de bestuursrechter het beroep tegen de vergunning ongegrond verklaarde.

Zowel Milieudefensiegroep GOED-AARDIG en actiegroep Behoud Bomen Oprijlaan Marquette (BOOM) besloten om af te zien van hoger beroep bij de Raad van State en werd het groen licht gegeven om afgelopen vrijdag de motorzagen in de bomen te zetten.

PWN, beheerder van het landgoed, heeft aangegeven en afgesproken dat een aantal herbruikbare boomstammen een nieuwe bestemming krijgen op het landgoed. Gedacht wordt aan een houten fietsenrek en twee picknickmeubels voor in de rozentuin. Daarnaast was het mogelijk om tijdens de kap bij de aanwezige boswachters aanvullende ideeën aan te dragen voor het mogelijk resterende hout.

Om de kaalslag enigszins snel te herstellen is er afgesproken om in deze laatste fase 50 koningslinden, met een grotere stammaat dan de bedoeling was, in dit najaar terug te planten en ook blijven de vier voorste bomen van de oprijlaan staan. Voor de actievoerders is dit uiteraard een zeer kleine pleister op den wonde maar aan de andere kant krijgen de navolgende generaties straks ook een mooi en levendig ontvangst op het mooie landgoed in Heemskerk.

1 REACTIE

Comments are closed.