Loopbrug op 60 meter hoogte tussen torens Kathedrale Basiliek Haarlem

Klim naar het licht

12

De voltooiing van de restauratie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem wordt van 1 mei tot en met 31 juli omlijst met een bijzondere toren- en gewelventocht door het monument, genaamd ‘Klim naar het licht’. Die voert over een tijdelijke loopbrug op bijna zestig meter hoogte tussen de twee torens van de kerk. Het bestuur van Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo raakte geïnspireerd door het evenement ‘Klim naar de Hemel’ op de Grote Kerk in Alkmaar dat vorig jaar 93.000 bezoekers trok. In Haarlem wordt gemikt op 50.000 tot 100.00 bezoekers.

Naar aanleiding van het succes in Alkmaar nam stichtingsvoorzitter Wim Eggenkamp contact op met initiator/organisator DOSS Event Support. ‘De Kathedrale Basiliek Sint Bavo is een schitterend monument dat zeker na de 15 jaar durende restauratie alle aandacht verdient en uit kan groeien tot een publiekstrekker. Een evenement als deze vergroot de bekendheid regionaal, nationaal en internationaal’, aldus Eggenkamp.

Gerjon Rooker van DOSS Event Support uit Alkmaar was op zijn beurt geïnspireerd door een vergelijkbaar project op de Sint Jan in Den Bosch waar 125.000 mensen de kerk beklommen: ‘Dat succesverhaal bracht mij er toe om in Alkmaar iets vergelijkbaars met de Grote Kerk te proberen. Dat is met 93.000 bezoekers in vijf maanden geweldig gelukt. Toen het bestuur van Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo ons vroeg om in Haarlem aan de slag te gaan, hoefde ik niet lang na te denken. Het is een geweldige kans om de kathedraal als toeristische trekpleister van nationale en internationale allure te profileren.

Vanaf 1 mei kunnen de beide torens van de tussen 1895 en 1930 gebouwde kathedraal van binnenuit beklommen worden. Deze torens worden op bijna 60 meter hoogte door middel van een, tevens als uitzichtpunt fungerende loopbrug, met elkaar verbonden. De toren- en gewelventocht voert ook langs tal van culturele schatten in de kerk en leidt onder meer naar de binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens. Onderweg kunnen bezoekers desgewenst even op adem komen in een rustruimte met zitzakken en ontspannende muziek. Er worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond.

De door architect Jos Cuypers ontworpen kathedrale basiliek aan de Leidsevaart in Haarlem wordt vaak omschreven als een verborgen (kunst)schat. Mede omdat aan het interieur is meegewerkt door een groot aantal vooraanstaande kunstenaars onder wie beeldhouwer Mari Andriessen en de schilders Jan Toorop en Han Bijvoet. Ook van eigentijdse kunstenaars als Jan Dibbets (glas- in loodramen middenschip), Marc Mulders (glaspanelen in de doopkapel) en Gijs Frieling (glasmozaïek in de kooromgang bij de sacramentskapel) is werk te zien.

Toegangskaarten kunnen nu al online besteld worden via www.klimnaarhetlicht.nl en kosten in de maand mei 7,50 euro voor volwassenen, voor kinderen tot en met 12 jaar 4 euro en 1 euro voor kinderen tot 6 jaar. Online komt daar 1,50 administratiekosten bij per bestelling. Vanaf 1 mei kan men ook kaarten aan de kassa kopen.

Een eventuele meeropbrengst van het project komt ten goede aan de instandhouding van de kathedraal en een betere uitlichting van de architectuur en van de kunstschatten, zowel binnen als buiten. Stichtingsvoorzitter Wim Eggenkamp ziet ‘Klim naar het licht’ als het startschot voor een jaren durende campagne om méér bezoekers naar de kathedrale basiliek te trekken en op die manier extra gelden voor toekomstige restauratiewerkzaamheden te verwerven.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

12 REACTIES

Comments are closed.