Bloemsierkunst De Nieuwe Bavo Bloeit [foto’s en video]

1

De kathedrale basiliek Sint Bavo met de typerende groene koepel aan de Haarlemse Leidsevaart vormt het stralende middelpunt van bloemsierkunst tijdens Haarlem bloeit tot en met 13 april 2019.

De nieuwe Bavo Bloeit vindt zijn oorsprong in het jaar 2014. Tijdens het driedaagse evenement worden altaren, kapellen, koepel en andere aspecten versierd met tal van bloemcreaties.

In 2015 verzorgde het WellantCollege mbo Rijnsburg naast bloemversieringen in kapellen en op altaars een tulpenhemel met 20.000 tulpen.

2016 was het jaar van de lelies en onder leiding van Hollands beste bloemstylist Sarah Dikker werd een stairway to heaven gerealiseerd. Serene schoonheid was het devies.

2017 was een bontgekleurde feërieke onderdompeling in bloemen. De studenten hadden een groter aandeel en verantwoordelijkheid en dat leverde een kleurrijk bloeiende Bavo op.

2018 werd het jaar van de zachte pastels, een geheel nieuwe insteek en nog meer deelnemende onderwijsinstellingen, onder leiding van het Wellantcollege MBO Rijnsburg. Naast bloemsierkunst zijn er site-events zoals horeca, winkel- en bloemenwinkels.

2019 is wederom verrassend. Meer scholen die meedoen, examens van studenten worden afgenomen en getoond aan het publiek. Wellantcollege, MBO Westland en Clusiuscollege slaan de handen in elkaar om deze editie in wit en groen tinten verrassend te versieren. Studenten gingen hard aan de slag met ontwerpen en oefenen om een oogverblindend resultaat te kunnen laten zien.

De bloemversieringen in de koepel kathedraal werden ontworpen en uitgevoerd door studenten en docenten van de opleidingen Bloem Groen & Styling. Duizenden bloemen sieren de kerk, verrassend en vernieuwend werk, afgewisseld met mooi traditioneel bloemwerk.

Openingstijden
Woensdag 10 april van 10.00 – 16.30 uur
Donderdag 11 april: 10.00 – 16.30 uur
Vrijdag 12 april: 10.00 – 16.30 uur + 19.30 – 21.30 uur
Zaterdag 13 april: 10.00 – 20.00 uur

Vrijdag 12 april
Activiteit: Demonstraties bloemschikken & bloemenverkoop
19.30 – 21.30 Avondopenstelling met Bloemenconcert. Haarlemse koren geven acte de precénse met optredens tussen de bloemsierkunst. M.m.v. Oratoiumkoor Kennemerland, Weilandensemble, Haarlems Amateur Symfonie Orkest en jongerenkoor Level Up. Mooie muziek staat op het programma. Zo zingt het Weilandensemble twee stukken van Albert de Klerk uit de koepel, worden er delen uit de Petite Misse Solennelle en wordt gezamenlijk afgesloten met het Haarlem wat ben je mooi.

Zaterdag 13 april
Activiteit : Demonstratie bloemschikken & bloemenverkoop. Bloemsierkunst in de spotlights – sfeervol verlichte avondopenstelling met spots en kaarslicht. Verlengde openstelling tot 20:00 uur.

Extra avond open stellingen
Vrijdagavond 12 april: 19.30 – 21.30 uur
Zaterdagavond 13 april: doorlopend geopend tot 20.00 uur

De nieuwe Bavo, de op één na grootste kerk van Haarlem en gebouwd in de periode 1894-1930, is een uniek bouwwerk en wordt door sommigen in een adem genoemd met bekende buitenlandse kerken zoals de Sacré Coeur in Parijs en de Sagrada Familia in Barcelona. Na een lange periode van restauratie is de kathedraal nu op fantastische wijze in zijn oude luister hersteld. Met nieuwe glas-in-lood ramen van de hand van Jan Dibbets, een vernieuwd Kathedraal Museum onder het hoogkoor, nieuwe kunstwerken en religieuze symbolen is een bezoek meer dan de moeite waard. Tijdens De Nieuwe Bavo Bloeit zullen er rondleidingen door het prachtige gebouw gegeven worden, waarbij u nog mooier zicht zult hebben op zowel het bloemwerk als de details van deze mooie kerk.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)

1 REACTIE

Comments are closed.