Loopbrug tussen torens Koepelkathedraal Sint Bavo geplaatst

5

Menigeen dacht bij de aankondiging van een loopbrug tussen de kathedrale Bavo torens aan een 1 april grap. Maar woensdagmiddag 24 april is de loopbrug tussen de vrouwen- en mannentoren op 60 meter hoogte met behulp van een hoogwerker geplaatst.

De loopbrug heeft een lengte van tien meter. Om het niet nog spannender te maken is het looppad niet van glas, ondoorzichtig en van tapijt voorzien. De opstaande leuningen zijn wel transparant.

Bezoekers van de Koepelkathedraal Sint Bavo kunnen vanaf 1 mei op de zestig meter hoge loopbrug van een duizelingwekkend uitzicht genieten. De brug tussen de twee torens van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Haarlemse Leidsevaart is onderdeel van de toren- en gewelventocht ‘Klim naar het licht’.

Toren- en gewelventocht ‘Klim naar het licht’
De omvangrijke restauratie van de koepelkathedraal is bijna voltooid. Om dit te vieren kunnen liefhebbers vanaf 1 mei tot en met 31 juli op bijna 60 meter hoogte via een spectaculaire loopbrug van toren naar toren. Via spannende ambachtelijke spiltrappen, gewelven, verborgen zolders en via het interieur van de koepel mogen de liefhebbers de twee enorme torens beklimmen. Via de Vrouwentoren (de toren met het uurwerk) omhoog, oversteek loopbrug en via Mannentoren naar beneden. Onderweg gaat de route langs prachtige ruimten die gaan over architectuur en kunst in de kathedraal en films die in de loop der tijd over de kathedraal gemaakt zijn.

Bekijk de teaser video van deze spectaculaire route: https://youtu.be/cLOqEFTFO5w.

Tip!
Bekijk ook gelijk de tegeltableaus van Jan Toorop en prachtige beelden en altaren van Mari Andriessen. Ook werk van Han Bijvoet is terug te vinden in kruiswegstaties, kroonluchters en het glas-in-lood. Heel bijzonder zijn de preekstoel, het hekwerk bij het Hoogkoor, het altaar en de communiebank in de sacramentskapel van de edelsmeden-familie Brom uit Utrecht.

Het Kathedraal Museum bevat bijzondere kunstschatten waar onder schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels, liturgisch zilverwerk van Lodewijk Napoleon en op dit moment 150 ansichtkaarten over de kathedraal en een tentoonstelling over de restauratie. De Koepel Kathedraal Haarlem is rijk bedeeld met maar liefst vier orgels waarvan het kabinet orgel uit 1800 de oudste is. De grootste en bekendste is ongetwijfeld het Willibrordus-orgel, dat orgelpijpen van maar liefst 9,20 meter heeft.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)
 

5 REACTIES

  1. İk zag het ja gisteren 🧐stond “loop naar het licht” en daarvoor wel kaartjes kopen⚠️ 😉

Comments are closed.