De keuze van NDT & Korzo: Jiří Pokorný’s eerste avondvullende productie The Little Great People in Haarlem

‘Drietrapsraket The Little Great People pendelt tussen volledige versmelting en individuele polariteit’ de Volkskrant

0

Jiří Pokorný is een van de choreografietalenten die zich binnen de samenwerking van het Nederlands Dans Theater en Korzo heeft ontpopt. Ieder jaar wordt een choreograaf gekozen door NDT en Korzo die zij ondersteunen om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. Voor 2019 viel de keuze op Jiří Pokorný, een choreograaf die in het buitenland al enkele jaren als belangrijk opkomend talent wordt gezien.

Voor zijn eerste avondvullende productie The Little Great People liet hij zich inspireren door zijn fascinatie voor de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Na een succesvolle première is de voorstelling op 21 mei te zien in de Toneelschuur te Haarlem, op 23 mei in Corrosia te Almere en op 28 mei in Theater Bellevue te Amsterdam.

THE LITTLE GREAT PEOPLE
Pokorný’s voorstellingen kenmerken zich door inventiviteit en een virtuoze bewegingstaal. Hij vertrekt meestal vanuit concrete persoonlijke ervaringen, de psychologische staat van de mens en de structuren waarin wij samenleven. Het is zijn manier om via dans over de grote ideeën en idealen te spreken. Zijn eerste avondvullende voorstelling, The Little Great People, bestaat uit drie duetten. Pokorný liet zich inspireren door zijn fascinatie voor de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. Ieder duet is gewijd aan een ander gebied van tegenstrijdigheden. Via het lichaam van een danser wordt de bezoeker in staat gesteld zich te identificeren met de verhalen van anderen en zo zijn eigen verhaal te ontdekken.

Jiří Pokorný
Jiří Pokorný (Praag, 1981) begon op achtjarige leeftijd met zijn danstraining aan de voorbereidende balletopleiding van de Staatsopera en vervolgde zijn studie aan het Praags Nationaal Dans Conservatorium. Na zijn afstuderen voegde Jiří zich bij Laterna Magika in Praag. Drie jaar later trad hij toe tot NDT2 in Den Haag en groeide door naar NDT1. Na zeven jaren NDT verbond hij zich in 2010 aan het gezelschap Kidd Pivot onder leiding van Crystal Pite. Als choreograaf maakte hij zijn eerste korte werken tijdens de jaarlijkse NDT choreografieworkshop Switch. Zijn eerste langere choreografieën maakte hij voor NDT’s Summer Intensive, gevolgd door de Korzo/NDT programma’s Up & Coming Choreographers en Here we live and now. Sinds zijn internationale erkenning heeft Pokorný met diverse dansgezelschappen samengewerkt, waaronder Aterballetto in Italië.