Herdenking Dreef ’Man voor het vuurpeloton’

0

Honderden Haarlemmers waren op 4 mei voor de herdenking naar het monument ’Man voor het vuurpeloton’ van Mari Andriessen aan de Haarlemse Dreef gekomen.

Daar speelde even voor 20 uur harmonie Spaarnebazuin ’Blijf mij nabij wanneer het avond is. Wanneer geen mens mijn hulpeloosheid ziet’. De twee minuten stilte werd voorafgegaan door de trompetklanken van ’The Last Post’. Op de anders zo drukke Dreef kon je deze minuten een speld horen vallen. Na de twee minuten klonk het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Voor de kranslegging sprak burgemeester Jos Wienen van Haarlem. “Vandaag houden we een traditie in ere, voor we morgen de vrijheid vieren: een moment van stilte en inkeer. We gedenken en herdenken slachtoffers en allen die zijn weggevoerd. Stuk voor stuk mensen met een naam, een familie, die voor ons en onze vrijheid hun leven hebben gegeven. Laten we ons realiseren wat vrijheid eigenlijk betekent. Het is een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed menselijk bestaan. Vrijheid betekent dat we mogen zeggen en schrijven wat we willen. Dat we informatie tot ons kunnen nemen die niet vooraf is gecensureerd. Dat iedereen gelijk wordt behandeld, ongeacht geloof, geslacht, afkomst, huidskleur of seksuele geaardheid. En dat we mogen stemmen op de partij van onze eigen voorkeur.

Respect was onder de aanwezigen te merken voor de woorden van de burgemeester die de afgelopen maanden zelf wel anders heeft meegemaakt maar zich blijft sterk maken voor het recht van vrijheid. Geheel volgens de Haarlemse lijfspreuk; Vicit vim virtus. Dapperheid heeft geweld overwonnen.

Een reportage van Foto Ad Schaap.