Viering 175 jaar Parochiegemeenschap Schoten in de Mariakerk Haarlem-Noord

Bisschop Mgr. Jos Punt geeft reactie op artikel kerksluitingen in de krant

1

De parochiegemeenschap Schoten bestaat 175 jaar. De Mariakerk aan de Haarlemse Rijksstraatweg maakt daar deel van uit. Hoe lang nog, is de vraag.

De Mariakerk wordt genoemd als een van de kerken die binnen afzienbare tijd hun deuren moeten sluiten. “Maar we hebben wel een jaar vol festiviteiten gepland. Daar gaan we gewoon mee door”, zegt Wil Eskes lid van de beheers commissie. “Het is niet ons besluit, maar je kunt niet om het gegeven heen van de doorzettende teruggang van kerkgangers en een steeds hoger oplopende gemiddelde leeftijd. We zitten in een overgangsperiode van onzekerheid, die je pas kunt wegnemen als er definitieve besluiten vallen.’’

Voor wie hoort dat zijn parochie, 175 jaar oud, misschien wordt opgeheven, staat het leven en dat van de hele kerkgemeenschap van de Mariakerk in Haarlem-Noord behoorlijk op z’n kop. Het is nog niet zo ver. Het is pas een aanbeveling van de adviesstuurgroep aan het bestuur van de Franciscus-parochie in oprichting, een nieuw samenwerkingsverband van katholieke kerken in Haarlem-Noord, IJmuiden, Driehuis en Santpoort.

Bisschop Mgr. Jos Punt welke tijdens de feestelijke eucharistieviering als hoofdcelebrant aanwezig was kwam even terug op artikelen in de krant van de afgelopen week. De Bisschop gaf aan dat de kerk in een nieuwe fase zit, een gevoelig proces naar de toekomst toe. De krant bracht afgelopen week een groot artikel over de samenwerking. Daar werd naar het bisdom gespeeld. Dat is minder waar. In de video is de uitleg van de bisschop opgenomen.

De viering begon met samenzang van het parochielied. Het koor Te Deum Laudamus o.l.v. dirigent en organist Frans Landmeier zong de vaste gezangen van de Messe Brève Nr. 7 van Ch. Gounod. Na afloop was er koffie met gebak en de gelegenheid om de foto- en kunsttentoonstelling te bezichtigen.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

Advertentie

1 REACTIE

Comments are closed.