Egels en winterslaap

0

Het wordt langzamerhand kouder en de volwassen egels gaan in winterslaap. Dat doen ze in een speciaal daarvoor gemaakt nest, dat ze op de meest gekke plekken kunnen maken, zelfs in (vuilnis)zakken. Ook de composthoop is een geliefde plek.

Bij het opruimen van de tuin en/of schuur of van het gebruik van de composthoop; houdt er dan rekening mee dat er een egelnest kan zijn met egel(s) in winterslaap. Kijk ook altijd even in de (vuilnis)zak voordat je deze weggooit.

Dood of winterslaap?
Let op: de egel is niet dood, maar diep in (winter)slaap. De egel ligt stijf opgerold, is koud, ademt heel weinig en de hartslag is heel laag, maar hij leeft wel degelijk!

Niet Storen
Laat de egel zo veel mogelijk met rust, dek het nest weer toe als je dit hebt geopend en laat de egel lekker slapen.

Jonge egeltjes gaan nog lang niet in winterslaap, want daar moeten ze een bepaald gewicht voor hebben. Deze jonge egeltjes hebben het nu moeilijk, want er is bijna geen eten (insecten e.d) meer. Help ze door wat bij te voeren met bijvoorbeeld egelvoer of kattenbrokjes.

Samenvattend: Stijf opgerold = levende egel in winterslaap, meestal in een mooi nest. Een dode egel is nooit stijf opgerold!

Als je een uitgerolde egel overdag zomaar ergens ziet liggen bel dan direct de Egelopvang in uw buurt (regio Haarlem: 0628940779) of de Dierenambulance. Deze egel is niet in winterslaap en heeft hulp nodig.

Meer op Egelopvang Haarlem en Omstreken.

Advertentie