Oranje Fonds nomineert 12 projecten voor Appeltjes van Oranje 2020

0

Tijdens een spannende finaledag zijn vandaag de 12 genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2020 bekendgemaakt. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds aan sociale projecten die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving.

Drie van deze genomineerden ontvangen op 26 mei een Appeltje van Oranje op Paleis Noordeinde, uit handen van Koningin Máxima.

De projecten die een nominatie in de wacht hebben gesleept zijn:

 • Stichting JIM – Amersfoort
 • Laten we Welzijn – Ede
 • Bedrijf en Samenleving – Haarlem
 • Vriendendiensten – Deventer
 • Stichting B for You – Rotterdam
 • De Schilderswijk Moeders – Den Haag
 • Villa Pinedo – Amsterdam
 • Koffieclub Oldenzaal – Oldenzaal
 • Super COOL! – Almere
 • Mijn Tweede Familie – Amersfoort
 • Fundashon Pro Bista – Curaçao
 • Stichting Reclassering en Jeugdbescherming Aruba – Aruba

Tijdens een eerdere selectieronde in het Caribische deel van ons Koninkrijk werden de projecten Fundashon Pro Bista uit Curaçao en Stichting Reclassering en Jeugdbescherming Aruba al genomineerd voor de Appeltjes van Oranje 2020.

60.000 stemmen
Begin januari kon het Nederlands publiek stemmen op hun favorieten. Bijna 60.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. Dit heeft mede bepaald welke projecten vandaag officieel genomineerd zijn voor de prijzen. Maar niet alleen de stemuitslag telde mee. De projecten moesten een pitch houden voor een jury, bestaande uit medewerkers van het Oranje Fonds en experts Marianne Potting (Onderzoeker Informele Zorg, Zuyd Hogeschool & Adviseur Sociaal Domein, Atelier MP), Mhamed Yahia (Expert maatjesprojecten LEVGroep).

Niemand alleen
Het thema van de Appeltjes van Oranje 2020 is ‘Maatjes ben je samen’. De prijzen staan dit jaar volledig in het teken van projecten waarin maatjes elkaar vooruit helpen en voor langere termijn bij elkaar blijven, ook als het moeilijk wordt. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om, en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Advertentie