In de tiende editie van het grote mediawijsheid project MediaMasters ontdekten meer dan 6.300 klassen spelenderwijs hoe mediawijs om te gaan met thema’s als WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit, online pesten, nepnieuws en meer. Een week lang streden de kinderen op school en thuis om zoveel mogelijk bits (punten) te verdienen en mag groep 7 van de Werkschuit uit Haarlem zich de meest mediawijze klas van de provincie Noord-Holland noemen.
Nog mediawijzer met hulp van MediaRapport voor iedere klas
De 24 leerlingen van groep 7 van de Werkschuit hebben als klas meer bits (punten) gescoord dan de andere duizenden deelnemende tieners en mogen zich een jaar lang de meest mediawijze klas van Noord-Holland noemen. Juf Denise reageert opgetogen: ‘MediaMasters, wat een uitvinding! Al vanaf het begin zaten de kinderen op het puntje van hun stoel en wilden zij meteen beginnen met het verzamelen van alle bits. Het verhaal motiveerde de leerlingen enorm. Gelukkig kon Dylan (de slechterik) niet alles horen wat er tegen hem geroepen werd, want wij zaten er helemaal in. Mediawijsheid leefde onder de leerlingen en ik durf te zeggen dat ze nu echt mediawijzer zijn geworden. Supergaaf dat dit bevestigd wordt met de winst van de Provincieprijs! Bedankt namens alle leerlingen!‘
Net als iedere deelnemende klas, ontvangt ook juf Denise een MediaRapport van haar klas. Daarin is te zien welke resultaten de klas behaald heeft voor thema’s binnen het domein digitale geletterdheid. Zo weet de docent direct welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben.
Een derde van de tieners voelt zich veiliger door beveiligingscamera’s De deelnemende klassen kregen ook iedere dag een stelling voorgelegd die betrekking had op mediawijsheid. Zo hebben de leerlingen zich onder andere bezig gehouden met de stelling: “Ik voel me veiliger als ik weet dat er overal beveiligingscamera’s hangen.” 30% van de leerlingen was het hiermee eens. Bij de stelling “Populaire influencers verspreiden geen nepnieuws” beantwoordde maar liefst 95% van de tieners dat ze het hier niet mee eens waren. Daarnaast gaf 65% van de leerlingen aan alleen maar mooie en leuke dingen op hun sociale media profiel te plaatsen.
Talentenjacht-show vormde inspiratie voor verhaallijn MediaMasters
Tijdens de wedstrijd werden de leerlingen meegenomen in een spannend verhaal. De jonge uitvinder Layla werd uitgenodigd voor het programma ‘Jonge Uitvinders: The Battle’. Ze besloot mee te doen, maar haar uitvinding was nog niet af en haar tegenstander speelde het spel niet eerlijk. De leerlingen konden Layla helpen door het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten waarmee zij bits (punten) verdienden.
Landelijke winnaar
Vandaag is ook bekend gemaakt dat groep 7 van OBS de Peperklip in Schiedam de meest mediawijze klas van heel Nederland is geworden.
Wat is jouw digitale balans? Je hebt het zelf in de hand
MediaMasters is onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar stond de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) in het teken van media en gezondheid. In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Hoe kun je media gebruiken om gezond te blijven? En hoe haal je met behulp van media het beste uit jezelf? Dat is namelijk voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.
Netwerk Mediawijsheid
MediaMasters is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Het netwerk maakt zich hard voor een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is dat te worden. Want mensen die mediawijs zijn, kunnen zich gemakkelijker en zekerder bewegen in een samenleving waarin (online) media een steeds grotere rol spelen.
Het netwerk bestaat uit meer dan duizend organisaties die zich inzetten op gebied van mediawijsheid. Dat zijn onder meer bibliotheken, culturele instellingen, mediacoaches, lesmateriaalontwikkelaars, educatieve uitgeverijen, onderzoeksinstituten, ict-bedrijven, mediaproducenten en -platformen, onderwijsinstellingen en zorg- en welzijnsorganisaties. De opdrachten en vragen in MediaMasters worden mede samengesteld uit aanbod van het netwerk.
Netwerk Mediawijsheid wordt aangestuurd door vijf organisaties uit het netwerk:
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Omroep Human, Kennisnet en de Koninklijke Bibliotheek.